Patria je prostornejša, zato lahko vanjo vojaki namestijo več kot dvakrat krat več opreme, kar povečuje možnosti preživetja vojakov na terenu. Foto: RTV SLO
Patria je prostornejša, zato lahko vanjo vojaki namestijo več kot dvakrat krat več opreme, kar povečuje možnosti preživetja vojakov na terenu. Foto: RTV SLO
Patria je del serijske proizvodnje, krpan pa je še prototip, kar pomeni, da nima opravljenih preizkusov oklepne zaščite, zato ni jasno, ali sploh dosega ustrezno zaščito. Foto: RTV SLO

TV Slovenija je dobila dokumente iz zanesljivih virov, v njih pa je jasno napisano, da je finsko oklepno vozilo 8 x 8 boljše od krpana, ki ga izdelujejo v podjetju Sistemska tehnika na Ravnah na Koroškem, predvsem pri bojni sposobnosti in varnosti vojakov. Patria ima boljšo nosilnost, krpan med drugim niti ne more nositi minometnega sistema AMOS, saj je zanj pretežak, zato se lahko nanjo namesti večjo zaščito in več opreme.

Neprimerno boljša patria
Kar se je neuradno šepetalo, je poročilo le še potrdilo - patria je na Počku premagala deset odstotkov strmejši naklon terena, ima pa tudi boljši bočni nagib, brede lahko v pol metra globlji vodi, boljša je tudi v premagovanju jarkov. Krpan pa ima tako glede na izsledke testiranaj manjšo specifično moč motorja, slabši zavorni sistem, manjšo vlečno silo, večje vibracije v notranjosti in posledično večjo obremenitev posadke.

Ministrstvo za obrambo je prejšnji teden na razpisu za nakup 136 oklepnikov za Slovensko vojsko izbralo trzinsko podjetje Rotis, ki zastopa Patrio. Izbira je sprožila val negodovanja Korošcev, ki menijo, da ni pravilna, saj naj bi bil krpan boljši in cenejši.

Sodelovanje ni nemogoče
Podjetje Gorenje je sporočilo, da ne izključuje možnosti sodelovanja s Sistemsko tehniko pri izdelavi oklepnikov patria. V Gorenju so pričakovali, da bodo v Sistemski tehniki preučili možnost sodelovanja, ki glede na izkušnje iz avtomobilske industrije ni nemogoča. V Gorenju so tudi zavrnili očitke glede njihove naknadne vključitve v projekt in neupravičenega dostopa do zaupnih podatkov, saj po njihovih besedah rapolagajo le s tistimi podatki, ki so bili do zdaj javno objavljeni.

Direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik sicer v sporočilu za javnost znova poudarja, da je ponudba o sodelovanju z Rotisom neresna, poleg tega pa v koroški družbi kljub javnemu zatrjevanju, da jo bosta Rotis in Gorenje povabila k sodelovanju, doslej niso dobili take ponudbe.

Korošec odstopil od groženj
Vodstvo Sistemske tehnike se je danes sešlo z Vinkom Merkačem, upokojenim Ravenčanom in predsednikom nadzornega odbora ravenske občine, ki je včeraj napovedal, da se je zaradi izbire oklepnikov patria pripravljen privezati ob oklepnik valuk, tri dni vztrajati pred vlado in opozarjati na problem delovnih mest Korošcev. Po današnjih pogovorih v Sistemski tehniki se za zdaj ne bo odločil za ta radikalni ukrep. Vodstvo ravenskega podjetja mu je namreč pojasnilo, da še ni izčrpalo vseh pravnih možnosti za vrnitev posla Koroški.