Pavel Gantar bo prvi predsednik DZ-ja, ki prihaja iz opozicijske stranke. Foto: MMC RTV SLO
Pavel Gantar bo prvi predsednik DZ-ja, ki prihaja iz opozicijske stranke. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer
Kumer je poudaril, da poslanska skupina SD-ja ne bo glasovala za Gantarjevo razrešitev. Foto: MMC RTV SLO
Gantar ostaja predsednik državnega zbora

"Res je, da je stranka, ki ji pripadam, izstopila iz vlade in koalicije, res je, da je mandat predsednika parlamenta povezan s koalicijskim dogovorom, vendar se je treba zavedati, da je državni zbor zakonodajna veja oblasti, da gre tudi za namestništvo predsednika republike, in tudi če bi želel, se s te funkcije ne more odkorakati kar tako," je Pavel Gantar pojasnil svojo odločitev.

Ni pa izključil možnosti, da "pride do sprememb", za katere pa meni, da bodo usklajene z vsemi strankami v parlamentu, saj sam ne želi povzročiti krize. Kdaj bi po njegovem mnenju lahko prišlo do morebitnih sprememb, po njegovih besedah ni mogoče in ni dobro napovedati, "saj tudi to lahko slabi funkcijo predsednika državnega zbora". Povedal pa je, da bo "več znanega po petem ali šestem juniju."

Gantar je še dodal, da se glasovanja o njegovi razrešitvi ne boji in je prepričan, da bo glasovanje dobil.

Pahor zadovoljen z Gantarjevo odločitvijo
Predsednik vlade Borut Pahor se je Gantarju za njegovo odločitev zahvalil. Ocenjuje, da je Gantar ravnal državotvorno. Prepričan je, da bo tudi v prihodnje vodil DZ po svojih najboljših močeh, tako kot ga mora. Dejstvo, da prihaja predsednik parlamenta iz opozicijske stranke, Pahorja "ne vznemirja in ne moti".

Pahor je poudaril, da bi se v primeru Gantarjevega odstopa v trenutku začela politična kriza, saj meni, da je predsednik parlamenta nenadomestljiv, kar bi po njegovem mnenju pomenilo, da DZ ne bi mogel sprejemati nobenih odločitev procesne narave potrebnih za sprejetje zakonov in bi "politično življenje obtičalo na najbolj šibki točki".

O Gantarjevi usodi bodo odločali tudi poslanci
Kot je znano, sta poslanski skupini SDS in SNS vložili predlog za Gantarjevo razrešitev z mesta predsednika DZ-ja, saj je po njihovem mnenju "zavestno" kršil poslovnik DZ-ja, ustavo in ustavni red Republike Slovenije, ker ni v roku sklical izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali "hude kršitve in zlorabe zakonov v primerih NPU, bulmastifov, DARS-a in bank".

"SD podpira Gantarja"
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je novinarjem zatrdil, da bodo v poslanski skupini Gantarja podprli in ne bodo glasovali za njegovo razrešitev. Zahtevo za razrešitev ocenjuje kot zlorabo, saj meni, da predlagatelji razrešitve iz vrst SDS-a in SNS-a predsedniku parlamenta v obrazložitvi odrekajo pravico, da zahteva dopolnitev zahteve za sklic izredne seje.

Takšno ravnanje je po Kumrovem mnenju politikantsko, ki je prepričan, da SDS "vsako najmanjšo možnost in priložnost izkoristi za diskreditacijo parlamentarizma in njenih inštitucij". S podporo Gantarju SD brani institucijo državnega zbora in predsednika DZ-ja kot najpomembnejši instituciji v državi, in kot je poudaril Kumer, "to počnejo tudi ob dvajsetletnici demokratične in samostojne Slovenije".

Žerjav: To je skrajno neresno
"Takšnih zadev smo že vajeni, da gre stranka ven, ministri ostajajo, predsedniki ostajajo, ne vejo, ali so notri ali so zunaj ... To je neresno do konca in neodgovorno do države," pa je zadevo komentiral predsednik SLS-a Radovan Žerjav.

Gantar ostaja predsednik državnega zbora