Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Če bo namig in volja ljudi, da ustanovimo politično stranko, potem vam pritrjujem, da jim bomo prisluhnili," je v izjavi za medije pred DZ-jem povedal nekdanji poslanec SDS-a in tržiški župan Pavel Rupar, ki je predsednik društva Inštitut 1. oktober.

Rupar je sicer poudaril, da je Inštitut 1. oktober trenutno še vedno le društvo. Tudi ustanovitev prvega občinskega odbora, ki so ga v torek ustanovili v Polzeli, po njegovih besedah ne nakazuje na začetek politične stranke. Obenem pa je poudaril, da so na takšen korak pripravljeni. Meni tudi, da bodo upokojenci odrinjeni od pogajanj toliko časa, dokler ne bodo imeli svojih predstavnikov v DZ-ju, samo s protesti pa svojih ciljev ne morejo doseči.

Zbiranje podpisov za izredno zvišanje pokojnin

Rupar je sicer na novinarski konferenci vse parlamentarne stranke pozval k podpori zbiranju podpisov pod predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin, ki ga je vložila iniciativa Glas upokojencev. V prvih dveh dneh so po besedah Ruparja zbrali okoli 2000 podpisov, njihov cilj pa je, da jih v šestdesetdnevnem roku zberejo od 50.000 do 60.000.

Glede na zakonski predlog, ki ga je vložila iniciativa Glas upokojencev, bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov pa se izteče 22. junija.

"Upam, da bo odziv in pomoč vseh političnih strank v smeri dialoga in smeri iskanja rezultata in končnega cilja tudi uspešen," je dejal Rupar. Kot je povedal, so vsem parlamentarnim strankam poslali tudi pisni poziv k podpori, pismo pa je poslal tudi predsedniku Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janezu Sušniku. Dodal je, da ga sicer žalosti, da se obenem zbirajo tudi podpisi za predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja.

Na začetku maja protest, kasneje tudi posvet s premierjem in s predsednico DZ-ja

Rupar je na novinarski konferenci povedal tudi, da je inštitut dobil povabilo premierja Roberta Goloba ter predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič na posveta, ki bosta v maju. Spomnil je, da je predstavnike inštituta premier Golob že sprejel, in sicer ob robu interpelacije vlade, v torek pa so dobili tudi povabilo Klakočar Zupančič na posvet, ki bo v DZ-ju 16. maja. Prav tako bodo pri premierju ponovno konec maja, ko naj bi bil po Ruparjevih besedah sestanek, na katerem bodo prvič sodelovali "kot enakopraven partner sogovornik vsem ostalim stanovskim upokojenskim organizacijam".

Naslednji shod Rupar sicer napoveduje za 3. maj, po njegovih besedah pa se bodo udeleženci shoda sprehodili tudi do vladne in predsedniške palače. Ocenjuje, da bi lahko bila udeležba na shodu rekordna, saj je napovedan prihod okoli sto avtobusov protestnikov.

Iz Ruparjevega društva stranka?