Z Bulčevo sta v neki bruseljski restavraciji skupaj na orglice odigrala tudi nekaj viž, je pojasnil Peterle. Foto: MMC RTV SLO
Z Bulčevo sta v neki bruseljski restavraciji skupaj na orglice odigrala tudi nekaj viž, je pojasnil Peterle. Foto: MMC RTV SLO

"Neko vabilo me ne more obrniti v smer, ki mi jo pripisujejo drugi," je na novinarski konferenci na sedežu stranke dejal Peterle. Dodal je, da s poglabljanjem polarizacije ne bomo prišli naprej, temveč le s spoštovanjem različnosti.

"Lahko delam le po dogovoru, ne po navodilih. Ta kampanja je bila dobro skonstruirana in ne želi škoditi le meni, temveč je uperjena v NSi in postaviti pod vprašaj njeno identiteto pred njenim kongresom," je dejal in dodal, da se je v Bruslju sešel tudi s komisarko Violeto Bulc.
Janša: Javno h gospodarju po drobtine ...
"V krizi smo tudi zato, ker ni bilo političnega dialoga. Če se pogovarjaš, ne pomeni, da si se pobratil, da si prevzel identiteto drugega,"
je poudaril. Po njegovem mnenju je treba nehati deliti na bele in rdeče in dodal, da se je tudi sam večkrat kritično odzval na odločitve sodstva, tudi na politizacijo procesa proti Janezu Janši. Zanj si želi, da se čim prej reši vseh obtožb - tudi zato, ker ne želi, da bi bil kdor koli izmed osamosvojiteljev zaznamovan kot človek, ki je delal nečedne posle.

Glede Janševe obsodbe v zadevi Patria Peterle sicer ugotavlja, da prvak SDS-a pred vsakimi volitvami doživi pravosodno dejanje. "Obsojam vse, kar gre v Janševem primeru čez meje pravnega odnosa, ne morem pa vsega, kar se mu zgodi, proglasiti za konstrukt," dodaja Peterle. Želi pa si, da bi se Janši čim prej uspelo rešiti vseh obtožb.

Janša se je na Peterletove navedbe odzval na omrežju Twitter. "Lojze, Lojze. Sita vrana lačni ne verjame. Ve, da je ravno zato sita. Včasih pa mora javno h gospodarju po drobtine," je zapisal.

V pričakovanju kongresa
NSi ima sicer to soboto kongres stranke, na kateri bodo volili tudi vodstvo. Za predsedniški stolček se bosta pomerila dosedanja predsednica Ljudmila Novak in podpredsednik Aleš Hojs.

Novakova zagovarja moderno konservativno stranko, ki se želi osvoboditi vpliva SDS-a. Po poročanju STA-ja je pot, ki jo predstavlja Hojs, podporna stranka največji stranki znotraj desnega bloka. Čeprav se zmaga nasmiha Novakovi, pa tudi Hojs ni brez podpore nekaterih strankinih veljakov.