Bo Ljudmila Novak prvo ime NSi-ja na evropskih volitvah? Foto: BoBo

S potrditvijo, da Lojze Peterle ne bo nosilec liste NSi-ja za evropske volitve, je predsednik stranke Matej Tonin prekinil dolgotrajna ugibanja o tem, kdo bo zmagovalec v tekmi med Peterletom in Ljudmilo Novak. Še vedno pa ni jasno, ali bo na čelu liste res Novakova ali pa bo to kdo tretji.

"Verjamem, da bo tudi Lojze Peterle videl in spoznal, da po treh mandatih v Evropskem parlamentu ne bo nič hudega, če si bo za nov mandat poskušal in prizadeval tudi s kakšnega drugega in ne zgolj prvega mesta," je dejal Tonin ob robu današnje seje državnega zbora (DZ).

Zagotovo bo nosilec evropske liste NSi-ja prepoznavna in kompetentna oseba, zagotavlja Tonin in dodaja: "Upam si trditi, da bo to najmočnejša lista na evropskih volitvah."

Matej Tonin je prepričan, da ima NSi najmočnejšo listo na prihajajočih evropskih volitvah. Foto: BoBo

Kandidati NSi-ja

Med kandidati NSi-ja bodo tudi nekateri poslanci, med njimi Jožef Horvat in Iva Dimic, med mogočimi imeni pa se omenjata še nekdanji šolski minister Žiga Turk in nekdanji obrambni minister Franci Demšar.

Peterle in Novakova sta danes v Pen klubu ob predstavitvi knjige Evropski večeri Lojzeta Peterleta zagotovila, da med njima zaradi kandidature ni nikakršnih nesoglasij. Peterle je izrazil prepričanje, sta "z Novakovo zmagovit tandem".

Peterle tudi po tem, ko je v javnost prišlo njegovo pismo stranki, ne vidi nobene potrebe, da bi se govorilo o kakšnem viharju v stranki. "Nekateri so poskrbeli, brez podlage, za širjenje lažnih novic. Nikoli nisem rekel, da bom ustanovil svojo stranko ali da bom šel h kakšni drugi. To se lahko bere tudi v zapisniku enega od zadnjih izvršilnih odborov. Sprejel sem, da me je izvršilni odbor uvrstil na listo osmih. Finale z zaporedjem na listi je zadeva izvršilnega odbora in njihovih pogledov na kriterije, ki vodijo do rezultata," je ocenil.

Lojze Peterle je dejal, da sta "z Novakovo zmagovit tandem". Foto: BoBo

Peterleta konkurenca veseli

"Vesel sem, da imamo v NSi-ju konkurenco, to je za demokracijo normalno," je dejal Peterle. "Odgovornost izvršilnega odbora s predsednikom na čelu pa je, katere kriterije bodo uporabili za izbor nosilca liste," je dodal.

Pri tem je poudaril, da ves čas zastopa enaka merila - stranka naj za evropske volitve postavi ekipo, ki bo dosegla najboljši rezultat, pri tem pa niso pomembni ne koledar, ne starost, spol ali zasluge.

"Spoštujem njegovo delo, z njim se nič ne prepirava, o vsem se je mogoče pogovoriti," je zatrdila tudi Novakova, ki pa ni želela biti jasnejša v povezavi s tem, ali je zdaj kaj jasneje, ali bo ona nosilka liste. Po njenem mnenju je pomembno, da je na koncu stranka enotna in da bo imela listo, ki ji bo prinesla največ glasov. Tudi po njenih besedah ne nazadnje ni tako zelo pomembno, kdo je na listi prvi ali zadnji, saj je s preferenčnimi glasovi na evropskih volitvah ta vrstni red mogoče spremeniti.

Peterle ne bo prvi na listi NSi-ja