Ljudmila Novak bo kandidirala za evropsko poslanko. Foto: BoBo
Ljudmila Novak bo kandidirala za evropsko poslanko. Foto: BoBo

Po dvodnevnem posvetu NSi-ja v Dolenjskih Toplicah se bo stranka na majske volitve v Evropski parlament podala s samostojno listo. Dobili so sicer pobudo SLS-a za skupen nastop na volitvah, o čemer bodo v kratkem uradno odločali organi stranke. Vendar glede na evidentirana imena, ki bi nastopila za NSi, nad skupno listo ni čutiti navdušenja, je slišati iz stranke.

O kandidatni listi in vrstnem redu kandidatov bo izvršilni odbor odločal v prihodnjih tednih. Poleg nekdanje predsednice stranke Novakove in dolgoletnega evropskega poslanca Peterleta so po njihovih navedbah med evidentiranimi kandidati za listo tudi nekatera zelo ugledna imena z bogatimi izkušnjami v domačem in evropskem družbenopolitičnem prostoru. Več o tem pa v NSi-ju še niso razkrili.

Maja bodo volivci izbirali predstavnike v Evropskem parlamentu.

O pripravah na evropske volitve bodo v prihodnjih dneh razpravljale tudi nekatere druge stranke. V torek bo o tem spregovorilo predsedstvo SD-ja, v četrtek pa tudi izvršilni odbor največje vladne stranke LMŠ. Ta utegne na evropskih volitvah oblikovati skupno listo s SMC-jem in SAB-om. A te stranke, ki pripadajo evropskim liberalcem, termina za srečanje, na katerem bi se dogovorile za morebitno skupno listo, še niso določile.