Člani prve slovenske vlade znova skupaj ob 20. obletnici osamosvojitve. Foto: MMC RTV SLO
Člani prve slovenske vlade znova skupaj ob 20. obletnici osamosvojitve. Foto: MMC RTV SLO
Spet se je sešla prva slovenska vlada

"Ko je prišla slovenska pomlad s programom samostojne demokratične slovenske države, je bil neki naboj, dišalo je po spremembi. Bili smo sposobni to spremembo tudi izvesti in uresničiti naš najvišji narodno-politični cilj, to je postavitev samostojne in demokratične slovenske države," je ob 20. obletnici samostojne Slovenije dejal Peterle, ki se je ob tej priložnosti srečal z večino od 27 članov prve slovenske vlade.

Danes tega naboja ne vidi več. Vidi pomanjkanje strategije, predvsem pa volje po spremembah, ki so ob novih izzivih nujne, da bi "šla naša država kot celota naprej". Omenil je, da so v letih 1990 in 1991 delali v dobro vseh in takrat je šele nastopila prava politična svoboda. Takrat so prelomili tudi s totalitarnim redom in to je bila po njegovem mnenju tudi bistvena podlaga za mednarodno priznanje Slovenije.

Predčasne volitve niso rešitev
Prepričan je, da zdaj stranke tekmujejo v tem, kdo bo ponudil zveličavno idejo, kar je normalno, vendar za zdaj ne vidi "volje, da bi stopili skupaj in naredili tisto, kar je treba narediti". Ne verjame v predčasne volitve, čeprav bi bile po njegovem mnenju potrebne, a s programom kot leta 1990.
Janšo skrbi leto 2012
Prvak SDS-a in takratni obrambni minister Janez Janša pa meni, da ne potrebujemo nekega sveta modrecev, temveč predčasne volitve. Skrbi ga leto 2012 in misli, da potrebujemo osvežitev političnega prostora.

Dejal je še, da dva milijona Slovencev ustvari toliko kot štiri milijone Hrvatov, kar pomeni, da smo osamosvojitev dobro izkoristili ne glede na zdajšnje težave. "To bi lahko bila svetla točka pri iskanju neke skupne podlage enotnosti in tudi skupnih konceptov za prebroditev sedanjih težav," je prepričan.

Marko Kranjec: Prepotratna država
Po mnenju guvernerja Banke Slovenija Marka Kranjca, ki je bil v prvi poosamosvojitveni vladi minister za finance, imamo preveliko javno upravo in prepotratno državo, tedanji podpredsednik vlade Jože Mencinger pa meni, da je bilo takrat vzdušje v državi bistveno bolje, čeprav je bil položaj dosti težji. Takrat so bili v politiki predvsem amaterji, kar ima svoje prednosti običajno v prelomnih časih, ker se manj zavedajo posledic in niso vezani na politiko.

Spet se je sešla prva slovenska vlada