Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Vlada zadnje mesece govori o gospodarski rasti, ki pa je delavke in delavci ne občutimo, saj se plače ne povišujejo v isti meri," so zapisali v Protestni ljudski skupščini, kjer so v okviru 78. shoda nadaljevali oblikovanje zahtev civilne družbe. Tokrat so se osredotočili opozoriti na problematiko delavskih in socialnih pravic, ranljivih skupin in starejših.

Med drugim so opozorili na višanje cen bencina, ki da so posledica deregulacije cen naftnih derivatov. Po njihovem mnenju višanje cen koristi predvsem okoljskemu ministru Andreju Vizjaku. "Povečevanje stroškov življenja najbolj prizadene prav najšibkejše v družbi, kar vodi v povečanje stopnje tveganja revščine in povečevanje neenakosti v družbi. Vlada z Janezom Janšo na čelu pa vse socialno ogrožene, brezposelne, prejemnike denarne socialne pomoči raje zmerja z delomrzneži, lenuhi in jih krivi za njihovo situacijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega so predstavili zahteve za dostojne pokojnine, zaščito delovnih mest, sistema dolgotrajne oskrbe, univerzalnega temeljnega dohodka, zelena delovna mesta, ukinitev prekarnega dela, šesturni delovnik, dvig minimalne plače in pravično obdavčitev kapitala.

Na protestu so namenili minuto molka pokojnemu Ljubu Bavconu, ki se je po njihovem mnenju "v 80. letih prejšnjega stoletja zavzemal za podobne vrednote", kot jih izražajo v petkovem protestniškem gibanju.

Protestniki so sicer že zgodaj popoldne izvedli intervencijo pred Hišo EU-ja v prestolnici. Člane delegacije misije Evropskega parlamenta, ki je te dni v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, so pozvali, naj "zavarujejo vladavino prava v Sloveniji in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da ustavijo Janeza Janšo, ki lastnoročno ruši ustavni red in vladavino prava ter hkrati uničuje mednarodni ugled Slovenije".