Protestniki ovadili 10 policistov

Opozarjajo tudi, da so tarča načrtnih diskreditacij in kaznovanj – premier Janez Janša je na primer petkove proteste primerjal z napadom na ameriški kongres, je poročala Televizija Slovenija.

Kot pravijo, se nikakor ne sme dopustiti, da postane tovrstno zastraševanje in kaznovanje samoumevna "nova normalnost", zato z današnjim dnem vzpostavljajo novo področje boja zoper strahovladno represijo, kot jo imenujejo.

"V prihodnjih dnevih in tednih bomo uporabili vsa pravna sredstva, da dosežemo pravno presojo delovanja policije, MNZ-ja, zakonitosti ter selektivne implementacije vladnih ukrepov," so zapisali v sporočilu za javnost, v katerem so pojasnili, da jih bo na pravnem področju zastopala Odvetniška družba Čeferin.

Najprej so torej vložili pritožbo zoper delovanje policistov na Trgu republike na božični dan.

Očitajo, da so bile ves december ljubljanske ulice polne sprehajalcev, množice so čakale v vrstah za hitro testiranje in pred trgovinami, trgovine so odprle vrata, v tem času pa je bil policijski nadzor nad vzdrževanjem varnostne razdalje in drugih ukrepov v javnem prostoru povsem minimalen, razen ene izjeme: "Izrekanje kazni posameznim sprehajalkam in sprehajalcem, ki jih je od stotin drugih, ki so se ob istem času sprehajali po mestu, ločilo zgolj in edino dejstvo, da so imeli na dežnikih protivladne slogane, oz. v drugem primeru to, da so imeli s sabo na sprehodu kolo, in to, da so se sprehajali v bližini Trga republike."


Protivladni protestniki so se v središču Ljubljane zbrali tudi nocoj:

Foto: BoBo
Foto: BoBo