Jaša Jenull. Foto: BoBo
Jaša Jenull. Foto: BoBo

Jenull je v izjavi za medije pojasnil, da kazensko ovadbo vlaga na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. V času petkovih protestov, ki so tokrat potekali v avtomobilih, so policisti po njegovih besedah namreč dobili navodilo, ki je bilo ciljno usmerjeno nanj, pri čemer pa sum prekrška sploh ni bil opredeljen.

Protestniki tokrat s koles v avtomobile; policisti popisali 86 ljudi in našteli kršitve

Nekaj minut po tistem so ga policisti dejansko zaustavili in mu izrekli kazen zaradi nepravilne uporabe svetlobnih signalov, je pojasnil Jenull. Ob tem je spomnil na primer nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja leta 2015, v primeru katerega je pet policistov dobilo izredno odpoved iz krivdnih razlogov.

Jenull: To je politična represija

Tudi sicer pa se je po Jenullovem mnenju na petkovem avtomobilskem protestu zoper vlado Janeza Janše "ponovno pokazalo, da ukrepi proti protestnikom nimajo nikakršne zveze z epidemiološko situacijo", ampak da se vlada ukvarja s tem, kako z represivnimi ukrepi preprečiti kakršno koli kritiko njihovega delovanja. Gre za politično represijo, katere cilj je utišati in zastrašiti prebivalstvo, je dejal.

Policija poziva k spoštovanju ukrepov in ob morebitnih shodih napoveduje ukrepanje

Nadzor vozil je bila namreč nesorazmeren, njen namen pa je bil podeliti čim več možnih kazni udeležencem v prometu, je prepričan Jenull. Obenem je po njegovem mnenju absurdno, da je policija posameznim voznicam in voznikom avtomobilov napovedala prejem kazni po pošti zaradi nedovoljenega zbiranja.

Epidemiološko nevarna vožnja?

Kot je opomnil, niti en odlok vlade ali priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne omenja individualne vožnje z avtomobilom kot potencialne nevarnosti za prenos okužbe z novim koronavirusom. Če bodo kazni prispele, se bodo protestnice in protestniki uprli tudi z vsemi pravnimi sredstvi in po potrebi vztrajali vse do ustavnega in Evropskega sodišča, je napovedal.

Predstavnikom policije je Jenull na novinarski konferenci zastavil tudi več vprašanj. Med drugim ga zanima, na kakšen način bi lahko posamična vožnja v avtomobilih vplivala na epidemiološko situacijo in zakaj policija kaznovanj zoper nedovoljeno rabo zvočnih signalov ne izvaja, denimo, ob porokah ali ko Slovenija zmaga na kakšni večji športni tekmi.
Jenull je še zagotovil, da je protestniško gibanje ves čas zelo pozorno na preprečevanje širjenja okužb. Glede prihodnjih protestov pa je Jenull za Slovensko tiskovno agencijo še poudaril, da nanje ne pozivajo, kljub temu pa pričakujejo, da se bodo nadaljevali.