Pikalo pravi, da je na opravljeno delo, ki je predmet anonimke, ponosen. Foto: BoBo
Pikalo pravi, da je na opravljeno delo, ki je predmet anonimke, ponosen. Foto: BoBo
Poslanec SDS-a Andrej Čuš je povedal, da je očitno, da SD ni stranka, ki ima "čiste roke", saj je minister iz njihove kvote "zavestno vključil v projekt že objavljen članek z namenom pridobitve finančne koristi". Foto: BoBo

Dokler ne bodo odpravljene vsaj najhujše posledice ujme, bodo morala politična preigravanja počakati, se je na interpelacijo, ki jo je zoper njega vložil SDS, odzval minister Pikalo.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v kratkem odzivu na četrto interpelacijo, ki jo je poslanska skupina SDS-a vložila v zadnjem letu letu, na Twitterju še zapisal, da v teh dneh osrednjo pozornost posveča zagotavljanju varnosti otrok in čim prejšnji vzpostavitvi nemotenega pedagoškega procesa.

Povod interpelacije je anonimna ovadba
Glavni očitek Pikalu je anonimna ovadba, ki jo je nekdo vložil zoper njega, nekdanjega ministra in predsednika SD-ja Igorja Lukšiča ter državnega sekretarja Aljuša Pertinača. V njej jim očita nepravilnosti pri javnem razpisu z nazivom Formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi s konca leta 2009.

Čuš: Pikalo je pridobil večjo premoženjsko korist
Predlagatelji interpelacije tudi opozarjajo, da je minister Pikalo pridobil tudi večjo premoženjsko korist, saj je prijavljal projekt FDV-ja, poleg tega pa prejel tudi plačilo za storitev, ki je ni opravil v sklopu projekta. Članek "Kozmopolitanska demokracija" je napisal in objavil v reviji Teorija in praksa leta 2009, torej še preden je razpis sploh obstajal. Zato pa je prejel tudi avtorski honorar s strani Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Poslanec SDS-a Andrej Čuš je ob tem povedal, da je tako očitno, da SD ni stranka, ki ima "čiste roke", saj je minister iz njihove kvote "zavestno vključil v projekt že objavljen članek z namenom pridobitve finančne koristi".

Manjvrednostni kompleksi
Po mnenju SDS-a je moč tudi ugotoviti, da projekt ne izpolnjuje pričakovanj sodobne državljanske vzgoje, ne ponuja dinamičnih modelov, ampak le statistiko. Po SDS-ovih ocenah je najbolj problematična vsebina določenih člankov, ki se "namesto v 21. stoletje ozirajo v obdobja pred tem, mnoga tudi v nedemokratične sisteme".

Tako je po Čuševih besedah je zanemarjeno domoljubje. Vloga Slovenije in slovenskega jezika "pa je pogosto prikazana celo manj vredno v primerjavi z državami in kulturo nekdanje Jugoslavije".

Virant: Interpelacije je izguba časa
Predsednik DL-ja Gregor Virant meni, da bo tudi ta interpelacija pomenila le izgubljanje časa v državnem zboru, ki bi ga lahko porabili za pomembnejše stvari.

V SD interpelacijo zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, ki sodi v njihovo ministrsko kvoto, označujejo kot interpelacijo proti javnemu šolstvu. Potezo SDS-a pa vidijo kot prepoznaven političen slog te stranke, ko se "anonimne ovadbe, konstrukte, teorije zarot in domnevne tranzicijske povezave vstavi v sredstva političnega obračuna" zgolj zato, da "že videna politikantstva" SDS lažje uspevajo.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je ocenil, da stranki SDS tudi tokrat z interpelacijo ne bo uspelo. "V tej državi se stvari dejansko sučejo zgolj okrog interpelacij in ne okrog resnih problemov, ki jih imamo," je še povedal in izrazil prepričanje, da je interpelacija zoper Pikala neupravičena.

SDS naj objavi časovnico interpelacij
"Sama vložitev interpelacije za nas ni presenečenje, saj se te vrstijo kot po tekočem traku, zato od SDS pričakujemo časovnico vlaganj letošnjih interpelacij," je razložil vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer.

V SLS-u menijo, da bo Pikalo glede na okoliščine zelo težko z argumenti dokazal upravičenost razdelitve in porabe javnih sredstev v primeru razpisa Državljanska vzgoja.

SLS pričakuje odziv Komisije za preprečevanje korupcije in to, da preiskovalni in pravosodni organi "čim prej opravijo svoje delo, ki menda poteka na podlagi anonimne prijave". Menijo, da interpelacija nima realnih možnosti za uspeh.

Zahteva za razpravo na odboru propadla
SDS je o tem pred kratkim zahteval tudi razpravo na matičnem državnozborskem odboru, a se je odbor izrekel za nepristojen. V zahtevi za sklic seje je SDS predlagal, naj korupcijska tveganja in izvedbo projekta Državljanska vzgoja prouči tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ministrstvo za izobraževanje pa naj opravi evalvacijo in strokovni nadzor izvedbe projekta, saj se"ob vprašanjih, povezanih z nepotizmom in načinom izbire projektov šolskega ministrstva, pojavlja tudi vprašanje smotrnosti porabe proračunskih sredstev".

Pikalo in Lukšič zavračata očitke
Pikalo je že zavrnil navedbe v medijih glede razpisa in zagotovil, da ni šlo za okoriščanje posameznikov z javnimi sredstvi in da je na tedaj opravljeno delo ponosen. Tudi Lukšič je zavrnil očitke in poudaril, da je pri razpisu šlo za sodelovanje več ministrstev, zato samovolja posameznega ministra ni bila mogoča.

Po Lukšičevih besedah je bila javnost o poteku projekta sproti in v celoti obveščena, še zdaj pa je mogoče na spletu najti rezultate izvajalcev projekta.

Vse interpelacije neuspešne
SDS je v zadnjih mesecih vložil interpelacije tudi proti finančnemu ministru Urošu Čuferju, notranjemu ministru Gregorju Virantu in ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu. Vsi so jih uspešno prestali.