Piratska stranka predlaga omejitev županskih mandatov. Foto: BoBo
Piratska stranka predlaga omejitev županskih mandatov. Foto: BoBo

Piratska stranka bo podpise podpore predlogu skupaj s predlogom zakona vložila v DZ, kjer bodo obrazce še enkrat preverili. Če bo število veljavnih podpisov vsaj 5000, bo zakon sprejet v zakonodajni postopek. Takrat se bodo predstavniki Piratske stranke tudi sestali s predstavniki poslanskih skupin in jih poskusili prepričati, da zakon podprejo, pojasnjujejo v Piratski stranki.

Vsem, ki so prispevali svoj podpis, so se v Piratski stranki zahvalili, prav tako so se zahvalili medijem, saj se je po njihovih ocenah v javnosti "odprla široka razprava, ki se bo po odločitvi DZ-ja lahko odprla še v parlamentu".

Predlog so sicer s svojimi podpisi podprli tudi ministri iz vrst Levice Luka Mesec, Asta Vrečko in Simon Maljevac.

V Piratski stranki so tudi poudarili, da so za "delovanje demokracije potrebne varovalke," pri čemer je "institut omejevanja mandatov za izvršne funkcije eno izmed orodij za zaščito demokratičnosti volitev in zaščito javnih sredstev pred zlorabo".

Več zaporednih županskih mandatov se je po oceni Piratske stranke izkazalo kot problematično, ker se zakonodajna in izvršna oblast na lokalni ravni ne ločujeta, mestni oz. občinski svet pa da je podaljšek župana.

Predlogu ostro nasprotujejo v Skupnosti občin Slovenije, saj župani in županje ocenjujejo, da je nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli. V skupnosti so nosilce najpomembnejših funkcij v državi sicer pozvali, naj se opredelijo do predloga.