Predsednica Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Predsednica Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Sorodna novica Slovenski plebiscit: Hrvaška vidi model za posnemanje, Srbija pa rušenje Jugoslavije

"Sreča je bila vedno na naši strani, ko smo bili enotni," je predsednica Nataša Pirc Musar zapisala in poudarila pomen medsebojnega spoštovanja. Na plebiscitu je leta 1990 kot mlado dekle obkrožila "da". "Da za samostojno Slovenijo, za državo, ki je hrabro in z državljanskim pogumom stopila na pot negotovosti. Bili smo enotni in vedeli smo, da je v skupnosti moč za uresničevanje nacionalnih interesov in spopadanje z izzivi," je poudarila.

Sorodna novica Vlada ob državnem prazniku: "Če bomo enotni, bomo našli najboljše rešitve"

Kot nova predsednica tudi sama stopa na novo pot previdno, a s prijetnim vznemirjenjem in državljanskim pogumom. "Ker vem, da sreča pomaga pogumnim," je dodala.

"Hrabri ste bili vi, državljanke in državljani, ki ste decembra 1990 obkrožili da, hrabro je bilo tedanje vodstvo, in bili smo enotni. In sreča je bila vedno na naši strani, ko smo bili enotni," je še poudarila.

Slovenijo imamo radi in jo moramo braniti

Kot je dodala, smo bili enotni v zavedanju, da imamo novo državo. "Ki jo imamo in moramo imeti radi in jo moramo braniti. Braniti njeno demokracijo, njeno pravno državo, človekove pravice, njene podsisteme, njene ranljive državljanke in državljane," je zapisala predsednica republike.

"Predvsem pa moramo spoštovati drug drugega. Veliko smo dosegli kot skupnost. In velike izzive sodobnega časa lahko premagamo le kot skupnost. S solidarnostjo, prijaznostjo in dobrotljivostjo," je poudarila.

Zagotovila je še, da si bo kot predsednica prizadevala, da bo naša država prijazen dom za vse, državljanov pa je ob prazniku čestitala z željo, "da nas njegovo sporočilo vodi na pot lepe in pravične prihodnosti".

Slovenija praznuje dan samostojnosti in enotnosti