Predsedniki treh vladnih strank Tanja Fajon, Robert Golob in Luka Mesec. Foto: BoBo
Predsedniki treh vladnih strank Tanja Fajon, Robert Golob in Luka Mesec. Foto: BoBo
Sorodna novica Pirc Musar ob državnem prazniku: Bili smo enotni in sreča je bila na naši strani

"Danes praznujemo dan, ko smo se skupaj odločili, da želimo živeti v svoji državi. To je bil dan enotnosti. Ker smo se zmogli o tej enkratni in izjemno pomembni odločitvi poenotiti. In samo če bomo enotni, bomo našli najboljše rešitve," je vlada zapisala na Twitterju in objavila voščilo premierja Roberta Goloba.

Na obrambnem ministrstvu pa se 26. decembra 1990 spominjajo kot mejnika, ko se je hrepenenje po lastni državi dejansko začelo uresničevati. "Za osamosvojitev sta bili velika složnost in enotnost v slovenskem narodu, zato je osamosvojitev zasluga celotnega naroda – vseh Slovenk in Slovencev, ki so trdno verjeli v to, da bomo lahko zaživeli suvereno, v družbi drugih narodov, s katerimi smo danes član vseh najpomembnejših mednarodnih organizacij," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem poudarjajo, da sta temelja, na katerih je slovenski narod utemeljil svojo identiteto, slovenski jezik in kultura, "vendar pa plebiscitarne odločitve slovenskega naroda za življenje v samostojni državi ne bi bilo mogoče zavarovati in tudi ne izvesti, če naša mlada država takrat ne bi bila vojaško pripravljena".

Sorodna novica Slovenski plebiscit: Hrvaška vidi model za posnemanje, Srbija pa rušenje Jugoslavije

Kot so še zapisali, je Slovenska vojska "ponosna naslednica naših zgodovinskih državotvornih prizadevanj in slovenske vojaške tradicije, domoljubje pa je ena od temeljnih vrednot, ki vodi zaposlene na obrambnem področju ter področju zaščite in reševanja pri delovanju v dobro domovine".

Pogum, odločnost in ponos

Na ministrstvu za notranje zadeve pa so poudarili, da so nas leta 1990 pri zgodovinski odločitvi za samostojno državo vodili pogum, odločnost in ponos. "Tudi danes naj nas v naših ravnanjih vodijo spoštovanje, iskrenost in prizadevanje za skupno dobro," so zapisali na Twitterju.

S čestitko se je na družbenem omrežju Twitter oglasila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Samo ena je Slovenija. Ena in edina. Nam je dom, nam daje varnost, nanjo smo ponosni in ji želimo vse najboljše. Enotnost in solidarnost sta temelja naše državnosti, ljudje in spoštovanje pa gonilo razvoja," je zapisala.