"Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je glede položaja koroških Slovencev, ki so do nje kritični zaradi izjave o tem, da so manjšinske pravicev Avstriji "zgledno urejene," dejala Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

Na srečanju v tržaškem Kulturnem domu, na katerem sta bila tudi predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Ksenija Dobrila iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Walter Bandelj iz Sveta slovenskih organizacij (SSO), je novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar predstavila svojo kariero, vrednote in potek predsedniške kampanje. Kot piše Primorski dnevnik na svoji spletni strani, je na srečanju tudi dejala, da so pravice manjšin temeljne človekove pravice.

Zatem se je prva slovenska predsednica republike udeležila pogovornega večera, na katerem so govorili o aktualnih temah v Sloveniji in Evropi, dvostranskih odnosih med Slovenijo in Italijo ter vlogi manjšine in manjšin. Po poročanju Primorskega dnevnika je Pirc Musar v pogovoru med drugim priznala, da je bila odločitev za kandidaturo ena najtežjih odločitev v njenem življenju. Da se je v predsedniško tekmo podala brez "strankarskega nahrbtnika", namerava izkoristiti za preboj, ki ga želi doseči v svojem mandatu, in sicer odpravo razkola med levim in desnim delom družbe.

Kot navaja slovensko uredništvo italijanske radiotelevizije Rai, je bilo sprva predvideno, da bo dogodek v organizaciji slovenskega kluba in društva slovenskih izobražencev potekal pred drugim krogom predsedniških volitev in da bosta na njem sodelovala oba predsedniška kandidata. Ob robu pogovornega večera je Pirc Musar za Rai pojasnila, da je bila predvolilna kampanja dolga in utrujajoča, zato takrat ni mogla priti na srečanje, a je obljubila, da v primeru izvolitve najprej obišče prav Trst. "In obljubo sem izpolnila z največjim veseljem," je dodala.

Nataša Pirc Musar na prvem obisku po izvolitvi pri Slovencih v Italiji

Koroškim Slovencem sporoča: "Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem"

Novoizvoljena predsednica republike je ob robu obiska v Trstu v sredo pojasnila tudi, da z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah v Avstriji, ki je razburila koroške Slovence, ni mislila nič slabega. "Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je dodala. S tem se je odzvala na ostre kritike koroških Slovencev ob njeni nedavni izjavi v intervjuju za avstrijski ORF, da so manjšinske pravice v Avstriji "zgledno urejene".

Sorodna novica Nataša Pirc Musar z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah razburila koroške Slovence

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je v sredo v sporočilu za javnost zapisal, da bi Pirc Musar kot odvetnica in novoizvoljena predsednica države "morala vedeti, da se niti državna pogodba iz leta 1919 niti državna pogodba iz leta 1955 nista zgledno izvajali ter da niso bile izpolnjene niti obljube koroškega parlamenta pred referendumom 1920 niti memorandum iz leta 2011".

"Pričakovala bi, da me bo kdo poklical, mi povedal," je v izjavi za slovensko uredništvo Rai v sredo še dejala Pirc Musar. "Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem," je dodala. Napovedala je še, da bo po nastopu položaja obiskala koroške Slovence. Kot je dejala, se mora z njimi pogovoriti. Dejala je, da bo prisluhnila njihovim težavam in da bo delala tudi zanje. "Tudi oni so v mojem srcu, v moji duši," je poudarila.

NSKS je v sporočilu za javnost med drugim predlagal, da bi Pirc Musar razmere na avstrijskem Koroškem lahko predstavili ob obisku, na katerega jo je ob izvolitvi povabil predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) ter župan Globasnice Bernard Sadovnik. Predsednik NSKS-ja Valentin Inzko pa je izrazil pripravljenost predstavnikov narodne skupnosti za obisk Ljubljane, kjer bi lahko predsednici čestitali za izvolitev in jo "objektivno seznanili s položajem manjšine".