Priznanje Palestine je vlada poslala v DZ. Foto: EPA
Priznanje Palestine je vlada poslala v DZ. Foto: EPA

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ocenila, da je skrajni čas, da Slovenija prizna palestinsko državo. "Od prvega dne, ko se je začel ta zadnji konflikt v Gazi, sem govorila o tem, da je Palestino treba priznati," je na obisku v Ribnici dejala predsednica in dodala, da je Palestino že priznalo 146 držav – danes so namreč to tudi uradno storile Norveška, Španija in Irska.

Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

"Slovenija znotraj Varnostnega sveta ZN-a govori o rešitvi dveh držav. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? To se mi zdi najpomembnejši vidik tega," je še menila predsednica. Dodala je, da priznanje palestinske države pomeni gesto, da si države, ki jo priznavajo zdaj, želijo rešitve konflikta v Gazi.

"To, kar se danes dogaja v Gazi, je seveda nedopustno," je dodala Pirc Musar in ob tem izrazila željo, da bi "spoštovali vsaj humanitarno pravo". Dejala je še, da je vesela in zadovoljna, da bo Slovenija priznala Palestino.

Tonin v Odmevih: Ne bomo nasprotovali priznanju Palestine

Matej Tonin, NSi, je v Odmevih dejal, da NSi pri glasovanju v DZ-ju ne bo nasprotoval priznanju Palestine. "Zanimivo je, kako novinarji opozicijo postavljate v kontekst, kot da smo proti priznanju Palestine, čeprav celotna opozicija trdi, da smo za rešitev dveh držav. To pomeni, da podpiramo tako Izrael kot Palestino, da bosta ti dve državi nekoč sobivali med seboj, je potrebno priznanje. Ključno vprašanje pa je, kdaj in kako," je dejal.

"To so večni izgovori, da ta trenutek še ni čas. V Levici že deset let sprožamo pobudo za priznanje Palestine, kajti tragedija se ni začela 7. oktobra, traja 70 let," pa je v Odmevih opozorila Nataša Sukič, Levica.

Vabljeni k ogledu celotnega pogovora v videu spodaj.

Sukič in Tonin o priznanju Palestine

Fajon: DZ naj odloča čim prej

Tanja Fajon. Foto: BoBo
Tanja Fajon. Foto: BoBo

Zunanja ministrica Tanja Fajon je po napovedi, da bo vlada DZ predlagala priznanje Palestine, izrazila pričakovanje, da bo DZ o tem odločil čim prej. Prepričana je, da Slovenija s postopkom za priznanje Palestina poziva k miru na Bližnjem vzhodu. Dodala je, da je rešitev dveh držav edino jamstvo za varnost Izraelcev in Palestincev.

"Zadovoljna sem, da bo vlada zaključila proces in poslala sklep o priznanju Palestine kot suverene in neodvisne države v državni zbor. Pričakujem, da bo državni zbor v naslednjih dneh opravil zasedanje in tudi sprejel to pomembno odločitev," je na novinarski konferenci dejala Fajon in poudarila, da je bila sprožitev postopkov za priznanje Palestine zgodovinska odločitev Slovenije.

Spomnila je, da Slovenija pri tem ni sama, saj je nedavno po skoraj desetih letih osem držav sprožilo notranje postopke za priznanje Palestine. "Marsikatera vlada danes razmišlja podobno," je nadaljevala in pozvala preostale države po svetu, naj sledijo osmerici pri priznanju Palestine.

Sorodna novica Španija, Norveška in Irska priznale Palestino. Danski parlament zavrnil priznanje.

Priznanje je po besedah ministrice pomembno tudi pri podpori palestinski oblasti v Ramali. Ta je dandanes zaradi naraščajočega nasilja na zasedenem Zahodnem bregu, gradenj nezakonitih izraelskih naselbin in zamrznjenjih finančnih sredstev, tik pred kolapsom, je opozorila.
Prav tako je posvarila, da bi padcu oblasti v Ramali lahko sledilo stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu.

Ob tem je poudarila, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za dosego trajnega premirja v Gazi, izpustitev zajetih talcev in dobavo dodatne humanitarne pomoči v enklavo. Prav tako je Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas pozvala k nadaljevanju pogajanj za premirje in izpustitev talcev.

Ponovila je tudi, da v Gazi vidi znake genocida in kršitev mednarodnega prava s poboji civilistov, prisilnim razseljevanjem in z izkoriščanjem lakote v vojne namene. Kot je še dodala v odgovoru na novinarsko vprašanje, nedavno sprožitev postopka za priznanja Palestine ni del politične kampanje strank pred prihajajočimi evropskimi volitvami.

Slovenski odzivi na priznanje Palestine

SD: Slovenija vodi zgodovinski proces priznanja

"Pozdravljamo napoved, da bo vlada na četrtkovi seji nadaljevala postopek priznanja Palestine in predlagala državnemu zboru, da priznamo samostojno in neodvisno državo Palestino," so za STA sporočili iz SD-ja in dodali, da Slovenija skupaj z drugimi podobno mislečimi državami vodi zgodovinski proces priznanja in s tem poziva k premirju ter daje jasno podporo rešitvi dveh držav.

Tudi ministrica za kulturo in koordinatorica Levice Asta Vrečko je pozdravila napoved o posredovanju priznanja Palestine v DZ. "Vesela sem, da je Levica del vlade, ki je zbrala pogum in sprejela odločitev, da bomo Palestino tudi priznali," je povedala na novinarski konferenci.
Prepričana je, da je priznanje Palestine politični poziv Slovenije za končanje vojne in genocida v Palestini ter vzpostavitev trajnega miru. Ob tem je še dodala, da bi Slovenija morala Palestino priznati že zdavnaj.

Vrečko je spomnila, da je Levica v zadnjih desetih letih dala več pobud za priznanje Palestine kot samostojne in neodvisne države. Prav tako je poudarila, da palestinsko ljudstvo že več desetletij živi v apartheidu in okupaciji.

Asta Vrečko: Priznanje ni podpora terorizmu

V odzivu na izjave enega od sorodnikov izraelskih talcev med sprejemom v DZ, da bi priznanje Palestine v tem trenutku pomenilo "nagrado za terorizem", pa je Vrečko zatrdila, da priznanje ne pomeni nikakršne podpore terorizmu. "Tudi v prihodnje si bo Levica znotraj vlade prizadevala, da bo Slovenija tista država, ki si bo prizadevala za končanje konflikta, za mir in za to, da se zadeve v Palestini uredijo," je še dodala.

Sorodna novica Klakočar Zupančič svojcem izraelskih talcev: Trpljenje ene strani ne more ublažiti trpljenja druge

Predsednik vlade Robert Golob je v ponedeljek napovedal, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v DZ.

Kmalu po napovedi Goloba je medtem minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec poudaril, da genocid, okupacija in apartheid na jugu Gaze kažejo, da mora tako Slovenija kot celotna Evropska unija nemudoma uvesti gospodarske in diplomatske sankcije proti Izraelu.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je priznanje Palestine označil za diplomatko dejanje, ki bi lahko vodilo k miru v Palestini, in dodal, da gre tudi za izpolnitev dolgoletne zaveze mednarodne skupnosti do palestinskega ljudstva.

Podrobnejša časovnica bo znana v četrtek

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je glede postopka slovenskega priznanja Palestine dejala, da bo več lahko povedala v četrtek, ko bo državni zbor prejel sklep vlade o posredovanju priznanja Palestine. Če bo sklep sprejet na vladi, bo nato v četrtek predstavila podrobnejšo časovnico.