Pismo, v katerem med drugim ravnatelj ministrstvo prosi za dokaze o virusih. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Pismo, v katerem med drugim ravnatelj ministrstvo prosi za dokaze o virusih. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pismo je, tako kaže, le vrh ledene gore. Tako zdravstvena kot šolska inšpekcija sta šolo in ravnatelja že obravnavali, šolski inšpektorat je dvakrat predlagal celo njegovo razrešitev prav v zvezi z ukrepanjem ob epidemiji.

To je dopis, ki ga je ravnatelj šole Prebold Peter Žurej poslal ministrstvoma za zdravje in izobraževanje. Zapisal je, da je prejel prošnje zaskrbljenih zaposlenih in da zato prosi za znanstvene dokaze o virusih, o prenosu okužbe pa tudi za konkretne študije o zanesljivosti testiranja ter varnosti in učinkovitosti cepiv. Zdravstveno ministrstvo je ravnatelja preusmerilo na spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Evropskega centra za preprečevanje bolezni ter Svetovne zdravstvene organizacije. Prosil jih je še enkrat za uraden odgovor, ki ga pa ni prejel.

Ravnatelj Peter Žurej je najprej privolil v izjavo pred kamero, potem pa si je premislil. V elektronskem sporočilu je še zapisal, da ko bo čas in če bodo ocenili, da je to dobro za šolo, bodo sklicali novinarsko konferenco. V telefonskem pogovoru je sicer pojasnil, da ne gre za nasprotovanje ukrepom, ampak skrb za človekove pravice in pravno državo, poudarja predvsem prostovoljnost pri sprejemanju odločitev o medicinskih posegih.

Pismo ravnatelja, ki sprašuje za dokaze o virusu, dviga prah

Odločanje sveta šole

Svet šole Prebold bo ravnateljevo ravnanje obravnaval jutri, v sredo, na zahtevo šolske inšpekcije. "In sicer, ker sta prispeli dve prijavi, ena s strani šolskega sindikata in ena s strani starša, nanašala se je pa na neupoštevanje ukrepov s strani ravnatelja," je za TV Slovenija pojasnil Marjan Golavšek, predsednik sveta OŠ Prebold.

Z ministrstva za izobraževanje so nam sporočili, da je šolski inšpektorat dvakrat predlagal razrešitev ravnatelja Osnovne šole Prebold. Ravnatelja lahko razreši svet zavoda, a ta o tem še ni odločal. Inšpekcijski postopek zato še ni končan.

Sicer je že iz zapisnikov prejšnjih sej sveta šole razbrati, da sta tako zdravstvena kot šolska inšpekcija šolo obravnavali. Tako recimo zdravstvena glede testiranja zaposlenih, šolska inšpekcija pa glede nošenja mask. Na seji sveta šole marca so govorili tudi o tem, da so se nekateri zaposleni obrnili na vodstvo, zaskrbljeni glede testiranja in cepljenja.

Preboldski ravnatelj si želi dokazov o virusih