Janez Janša naj se ustreli, predlaga anonimnež. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janez Janša naj se ustreli, predlaga anonimnež. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Pričakujemo kazenski pregon s strani policije in bomo dali potrebno soglasje zanj, če ga bodo pričeli.

SDS
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik
"Varuh človekovih pravic RS ni organ, ki bi presojal, ali so v posameznih konkretnih primerih podani vsi znaki tega kaznivega dejanja. Za sprejemanje naznanitev kaznivih dejanj je pristojna policija. Ta tudi zbira podatke in dokaze o kaznivih dejanjih in vlaga kazenske ovadbe. Kazensko ovadbo je mogoče nasloviti tudi neposredno na pristojno državno tožilstvo," pojasnjujejo v uradu varuhinje. Foto: MMC RTV SLO

"Čeprav si veliko orožja pokradel in se z tem obogatel, vseeno ti sposodimo pištolo da se ustreliš. Od osamosvoitve R. Slovenije,delaš samo zdrahe,tako da vsako vlado želiš zrušiti ker ni zmagala SDS, organizirajoči izredne parlamentarne volitve,zapravljajoči nepotrebno slovenski denar poštenih prebivalcev R.Slovenije.

Zato bi bilo najboljše IDIOTE da zgineš iz Slovenije da ljudje mirno živijo. Prava si cinična šiptarska faca! Od pokradenega denarja delaš kliniko v tujini,katero bodo izseljenci poskrbeli,da jo minirajo, prej ko zraste. Če se ne ustreliš ali zgineš kam,te čaka tvoj veliki prijatelj (lopov kot ti) IVO SANADER da mu se pridružiš zaradi »Patrije« pa še marsikaj. Wolf te tudi čaka v Avstriji. Na Balkan ne smeš hoditi, ker te bodo ubili," je po poročanju Reporterja zapisal neznani pisec. Pismo ima poštni žig z dne 19. december 2011, poslano pa je bilo iz Maribora.

Anonimni komentarji, ki pozivajo k uboju
Poleg tega so se na spletnem forumu portala 24ur.com včeraj pojavili komentarji, ki so pozivali k poboju članov SDS-a. "Prostovolno se javim da pobijem vse sds podgane in jj..ravno tako komentatorja ljubljana.Dol z cerkveno podgano nsi,sds.Placam 100 000 eurov tistemu ki pobije vse sds prasce," je zapisal uporabnik Siniko pod člankom Virant: Ne pripisujte nam večjega pomena, kot ga imamo.
"Ta zapis presega vse meje dobrega okusa"
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je zato prek Twitterja že pozvala 24ur.com, naj shrani IP-uporabnika. Informacijski pooblaščenec sicer po njenih besedah nima splošne pristojnosti za sovražni govor, ampak jo ima varuh človekovih pravic.

"Odreagirati moram le takrat, ko v okviru izvajanja svojih pooblastil (preiskovanje zlorab osebnih podatkov) posumim na sum storitve kaznivega dejanja (kakršnega koli). Takrat moram zadevo v obliki ovadbe predati pristojnim. V tem primeru upam, da bosta tožilstvo in policija odreagirala po uradni dolžnosti. Ta zapis presega vse meje dobrega okusa in je izrazito sovražen in nestrpen. Ga obsojam in preziram," je Pirc Musarjeva povedala za MMC.

"Sovražni govor lahko naznani vsakdo"
Medtem pa na uradu varuhinje človekovih pravic pravijo, da s sovražnim pismom, ki naj bi ga prejel SDS, niso seznanjeni, prav tako ne s sovražnim pisanjem na strani 24ur.com. So pa za MMC poudarili, da lahko sum kaznivega dejanja sovražnega govora naznani vsakdo, ne le žrtev.

Znaki kaznivega dejanja ogrožanja varnosti
Prve ukrepe so že izvedli tudi policisti. Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da ima pismo po prvih ugotovitvah znake kaznivega dejanja ogrožanja varnosti. Ta pa se preganja, če oškodovanec poda prijavo.

Pričakujemo kazenski pregon s strani policije in bomo dali potrebno soglasje zanj, če ga bodo pričeli.

SDS