Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je po očitkih o gostovanju na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem videu zasebnega podjetja Vinakras, na Facebooku med drugim navedla, da se je ob nastopu mandata ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zavezala načinu dela, kjer prevladujejo obiski na terenu, stik in pogovor z ljudmi, ki delujejo znotraj agroživilske verige.

"Tako od takrat naprej večino časa preživim na terenu, obiskujem kmete, kmetije, društva, različne organizacije, lokalne skupnosti, podjetja ter na ta način slišim njihove zgodbe, izzive, s katerimi se soočajo, njihova mnenja in predloge. Pogosto to počnem tudi za vikend, ob praznikih in dela prostih dnevih ter na ta način povezujem svoje zasebno življenje s poslanstvom ministrice, ki ga opravljam," je zapisala.

"Vedno bom s ponosom nosila različne majice, značke, predpasnike ... kmetij, društev, organizacij in podjetij, ki delujejo v mojem sektorju. Ker brez njihovega truda ne bi bilo slovenske hrane, obdelanega in ohranjenega podeželja, številnih delovnih mest," je še poudarila Pivčeva in dodala, da ve, kako veliko ljudem pomeni, da obisk ministrice na terenu ohranijo v spominu s fotografijo ali videom, zato niso nikoli nikomur prepovedali, da njen obisk fotografira ali snema. Na spletnih straneh in družabnih omrežjih je tako mogoče najti številne fotografije in videoposnetke njenih tovrstnih obiskov.

"In še enkrat: stroške nastanitve na Krasu zase in za svoja sinova sem plačala sama. Če bo treba, bom račun pokazala pristojnim institucijam," je opomnila.

V zadrugi Vinakras so zavrnili vsa namigovanja o korupciji glede gostovanja ministrice. Kot so pojasnili, njen obisk nikoli ni bil načrtovan kot promocija zadruge, namen objavljenega videoposnetka, ki da ga nekateri mediji predstavljajo kot promocijski video, pa je prikaz ministričinega obiska.

Po objavi medijskih prispevkov o tem je v nedeljo zvečer tudi premier Janez Janša na Twitterju zapisal, da se od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov.

Navzkrižje interesov pri Pivčevi?

Ministrici plačali le kosilo

POP TV je v soboto poročal, da so pridobili elektronsko komunikacijo, iz katere je razvidno, da je izlet s službenega elektronskega naslova urejala podpredsednica stranke DeSUS in direktorica občinske uprave v Brdih Anita Manfreda. Tudi tisti del izleta, ki naj bi bil po navedbah Pivčeve zaseben. V podjetju Vinakras pa so pojasnili, da so Pivčevi plačali kosilo.

Šumi: Podpora ministra podjetjem dopustna

Robert Šumi (KPK). Foto: BoBo
Robert Šumi (KPK). Foto: BoBo

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so glede primera Pivčeve uvedli predhodni preizkus, v katerem bodo pridobili gradivo, zaprosili za dokazila in pojasnila ter na tej podlagi odločili, ali obstaja sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Če se sumi potrdijo, bodo uvedli preiskavo, je v današnji izjavi novinarjem pojasnil predsednik KPK-ja Robert Šumi.

Kot je povedal, je vsakršno nasprotje interesov vedno potrebno presojati v konkretnem primeru. Če je posamezen funkcionar tako ali drugače v poslovnem, političnem ali osebnem stiku s podjetjem, se je vedno dolžan izločiti iz odločanja v nadaljnjih korakih, ko je to podjetje v kakšnem postopku, na primer ob javnih razpisih.

Obiski ministrov in fotografiranje na terenu so sicer pogosti, prav tako nošenje promocijskih majic ali znakov. Na vprašanje, kje je tu meja za funkcionarje, je Šumi odgovoril: "Če je strategija posameznega ministrstva ali vlade, da na posameznem področju nudi podporo določeni dejavnosti, in to na enak način in pod enakimi kriteriji za vse, je to na transparenten in objektiven način lahko dopustno. Če pa to velja le za posamezno podjetje ali organizacijo, pa je to nesprejemljivo."

Konkretnega primera Pivčeve zaradi interesov preiskave ne more komentirati. Je pa pojasnil, da če funkcionar loči javno od zasebnega in pri tem dosledno upošteva vse dejavnike, kot so namen, transparentnost in objektivnost svojega delovanja, zelo težko pride do konflikta interesov. V zasebnem življenju je tudi funkcionar upravičen do tega, da se udeležuje raznih pogostitev in dogodkov. A daril funkcionarji nikoli ne smejo prejeti z namenom protiuslug ali povračil. Prejmejo lahko le protokolarna in priložnostna darila v omejeni vrednosti, kar velja tudi za njihove družinske člane, je pojasnil Šumi.

Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije protokolarna darila funkcionarji prejmejo od predstavnikov drugih državnih organov, drugih držav in mednarodnih organizacij in institucij ob obiskih, gostovanjih ali drugih priložnostih.

Priložnostna darila manjše vrednosti pa so darila, dana ob posebnih priložnostih, ki ne presegajo vrednosti 75 evrov in katerih skupna vrednost v posameznem letu ne presega 150 evrov, če so dana od iste osebe. Po protikorupcijskem zakonu protokolarna ali priložnostna darila, ki presegajo vrednost 75 evrov, postanejo last Republike Slovenije, lokalne skupnosti oziroma organizacije, v kateri funkcionar opravlja svojo funkcijo.

Na vprašanje, ali je torej treba biti najbolj pozoren na darila, ki imajo neposredno povezavo s področjem, na katerem dela funkcionar, pa je Šumi odgovoril: "Če je govora o službenih zadevah in je darilo pogojeno z namenom, že to ustreza definiciji korupcije."

Način razpolaganja z darili, vodenje in vsebina seznama daril so določeni v pravilniku o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril. Pravilnik opredeljuje tudi način določanja vrednosti darila. Vrednost darila, za katero ni mogoče določiti tržne vrednosti, se oceni po nestrokovni oceni funkcionarja, če pa je darilo umetniške ali zgodovinske vrednosti, se njegova vrednost določi na podlagi ocene strokovnjaka.