Starši prvošolcev bodo upravičeni do prostega dne na prvi šolski dan, pa če so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju – ob morebitnem  sprejetju zakona. Foto: BoBo
Starši prvošolcev bodo upravičeni do prostega dne na prvi šolski dan, pa če so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju – ob morebitnem sprejetju zakona. Foto: BoBo

Miha Kordiš (Levica) je v imenu predlagateljev spomnil, da je vrhovno sodišče oktobra 2018 odločilo, da so javni uslužbenci na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičeni do dneva plačane odsotnosti z dela. V Levici menijo, da bi bilo prav, da imajo enako pravico tudi zaposleni v zasebnem sektorju, kjer so glede tega odvisni od dogovora z delodajalcem.
"To je enkraten dogodek. Za otroke in starše je enako pomemben ne glede na to, ali starši delajo v zasebnem ali javnem sektorju," je dejal poslanec.

Poslanec Levice Miha Kordiš. Foto: DZ/Matija Sušnik
Poslanec Levice Miha Kordiš. Foto: DZ/Matija Sušnik

Brez usklajevanja na Ekonomsko-socialnem svetu

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je predlogu nasprotovalo. Kot je dejal državni sekretar Urban Krajcar, predlog ni usklajen med socialnimi partnerji. Veljavni zakon je bil sprejet po temeljitem usklajevanju med socialnimi parterji, je poudaril. Dodal je, da so delodajalske organizacije opozorile, da predlog zakon spreminja brez soglasja vseh socialnih partnerjev, poleg tega nasprotujejo tudi vsebini sprememb.

Predstavniki delodajalcev menijo, da lahko zaposleni plačan delovni dan za spremstvo prvošolca dobijo že v okviru veljavnih določb, po katerih imajo pravico en dan dopusta izrabiti na dan, ki ga sami določijo.

"Gre za en dan življenja, za enkraten dogodek tako za otroka kot za starša ... Ali je to res nekaj tako hudega, da bi morali delodajalci na zadnje noge? Mislim, da ne," je dejal Kordiš.

Krajcar je spomnil, da so bila 15. novembra spremenjena pravila v delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), po katerih bo ta obravnaval tudi predloge zakonov, ter sklenjen protokol o sodelovanju vlade in socialnih partnerjev, po katerem vlada brez predhodne vsebinske obravnave na ESS-ju ne bo sprejemala ali predlagala predpisov, ki sodijo v temeljna ekonomska in socialna področja.

V SMC-ju so predlagali, da odbor obravnavo predloga zakona prekine, dokler se o njem ne bi izrekel ESS, a je odbor predlog zavrnil. Kot je dejala Janja Sluga (SMC), je do novega šolskega leta dovolj časa, in če veljajo nova pravila glede delovanja ESS-ja, je prav, da se o predlogu izrečejo tudi socialni partnerji.

Predlog odbora bo zdaj šel na plenarno sejo DZ-ja. Foto: DZ/Matija Sušnik
Predlog odbora bo zdaj šel na plenarno sejo DZ-ja. Foto: DZ/Matija Sušnik

Kordiš je dejal, da bi lahko vlada že po starih pravilih na ESS uvrstila obravnavo tega predloga novele, in dodal, da gre za poskus zavlačevanja.

"Dvomim, da bo to gospodarstvu zadalo fatalni udarec," je dejala Nina Maurovič (LMŠ) in – tako kot drugi člani odbora – dodala, da je pomembno, da se izenačijo otroci in starši ne glede na to, kje so starši zaposleni. "Za vse otroke in starše je to poseben dan," je denimo dejala Tadeja Šuštar (NSi). "Kot starš dveh predšolskih otrok si še toliko bolj ne predstavljam, da me delodajalec ne bi pustil, da otroka pospremim v šolo," je povedal Marko Koprivc (SD).

Karmen Furman (SDS) je ob predlogu, da odbor obravnavo prekine do mnenja ESS-ja, koaliciji očitala, da se za socialni dialog ni odločila pri spremembah minimalne plače, pa je šlo pri teh za bolj drastičen poseg. "Spremembe nimajo drastičnih posledic, bi pa veliko naredile za ljudi in odpravile diskriminacijo," je dejala.

Kaj točno določa predlog

Predlog novele med osebne okoliščine, zaradi katerih ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v koledarskem letu, uvršča spremstvo otroka v šolo na prvi šolski dan. Po veljavnem zakonu so med temi okoliščinami, za katere pripada najmanj en plačani dan odsotnosti, tudi lastna poroka, smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt staršev in hujša nesreča, ki zadene delavca. Odbor je predlog podprl brez glasu proti.

Video: Posnetek celotne seje

15. redna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide