Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nekdanji generalni direktor RTV Slovenija in direktor STA-ja Igor Kadunc se je z odprtim pismom predsedniku vlade Robertu Golobu odzval na odprto pismo, ki ga je v ponedeljek premierju namenil trenutni generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough. Ta je v pismu opozoril na zvišanje stroškov znotraj zavoda zaradi višjih cen energentov in napovedanega zvišanja plač v javnem sektorju. Kadunc nekatere navedbe iz pisma Graha Whatmougha označi za nekorektne, netočne in celo zavajajoče.

Medtem ko Grah Whatmough svoje pismo začenja z izjavo, da je aprila 2021 RTV prevzel v izjemno težkih okoliščinah, saj je posloval z izgubo, Kadunc trdi, da je bilo v tem obdobju na računu zavoda skoraj 10 milijonov evrov, RTV pa je posedoval delnice Eutelsata v vrednosti približno sedem milijonov evrov.

Sorodna novica Odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije

Opozorilu trenutnega direktorja, da se RTV-prispevek s cenami življenjskih potrebščin ni uskladil že deset let, Kadunc sicer pritrjuje, a pojasni okoliščine pogajanj za zvišanje prispevka. Kadunc spomni, da se je še v času svojega vodenja RTV-ja obrnil na ministrstvo za kulturo, da bi na ustrezen način zagotovilo sredstva za RTV, k čemur se je vlada obvezala v stavkovnem sporazumu iz decembra 2018. "Da je obveza nesporna, je zagotovil takratni minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Če bi Andrej Grah Whatmough vztrajal pri ustrezno utemeljenem prispevku, bi lahko pridobil letno vsaj štiri milijone evrov več sredstev. Vendar, kot verjetno veste, ni naredil ničesar, ker se ni hotel zameriti takratnemu ministru za kulturo Vasku Simonitiju." Ta naj bi tudi večkrat izjavil, da ima RTV dovolj denarja.

Kadunc ob tem dodaja, da je Grah Whatmough, ko je bil še član in predsednik nadzornega sveta RTV-ja, redno poudarjal, da naj bi imel RTV dovolj notranjih rezerv, ki naj jih izrabi. "Znana so njegova prizadevanja, da bi RTV zmanjšal stroške dela (z odpuščanjem) in da bi uravnotežil poslovanje brez prodaje delnic. Te je RTV prodajal ves čas od leta 2009." Grah Whatmough pa naj bi po navedbah Kadunca svoja stališča spremenil maja letos oziroma po volitvah, ko je na odhajajočo vlado naslovil prošnjo za dodatna sredstva za delovanje RTV-ja. Kot opozarja Kadunc, se je tako takrat kot tokrat namesto na ministrstvo za kulturo obrnil na vlado. "In zdaj dela isto napako in si želi razgovor z vami."

Grah Whatmough je v pismu Golobu tudi navedel, da je RTV v prvem polletju letos ustvaril 2,5 milijona evrov dobička in ga pripisal predvsem višjim prihodkom iz oglaševanja ter znižanju stroškov dela. Zadnje naj bi bilo predvsem posledica dogovora s socialnimi partnerji, da se v dveh letih upokoji približno 150 ljudi, s čimer naj bi zavod prihranil skoraj pet milijonov evrov na leto.

Kadunc meni, da so te navedbe zavajajoče. "K pozitivnemu poslovanju so odločilno prispevali izredni finančni prihodki, saj je Andrej Grah Whatmough prodal 118.000 delnic in tako ustvaril za 1.160.000 evrov finančnih prihodkov (...) Pomemben vpliv je imel tudi dobljen spor za nadomestilo RTV, ki so ga morali plačati kabelski operaterji," dodaja Kadunc. Obenem zapiše, da se je do prvega polletja letos na RTV-ju res upokojilo 88 zaposlenih, a jim je delovno razmerje prenehalo iz poslovnih razlogov in so bili torej odpuščeni kot tehnološki višek. "Pri tem se za ta ukinjena delovna mesta sploh ni ugotavljalo, ali so resnično nepotrebna!"

Kadunc zato v pismu Golobu priporoča, naj zavrne vabilo na pogovor in Grahu Whatmoughu predlaga, naj takoj preneha zapravljati javni denar za oddaje, ki niso potrebne, in poskrbi, da bodo vsi odgovorni uredniki in direktorji programov imeli zaupanje podrejenih. Hkrati naj takoj razreši funkcij vse, ki so povzročili padec gledanosti za več kot 20 odstotkov in padec ugleda RTV v enem letu z minus štiri na minus 38, kar je pokazala Valiconova raziskava Ogledalo Slovenije iz aprila.

V povezavi s padcem gledanosti pa naj Grah Whatmough objavi podatke o gledanosti, ki jih bo mogoče preverjati s predvidenimi v programsko-produkcijskem načrtu, je zapisal Kadunc.

Ob tem je prepričan, da je zavodov ugled od aprila padel vsaj še za deset odstotnih točk. "Skratka, potrebno bi bilo, da bi finančna injekcija pomenila tudi resetirane dosedanje usmeritve RTV SLO, tako da bi si povrnila vsaj nekoč že dosežen ugled in sprejemljivost pri gledalcih, poslušalcih in obiskovalcih spleta," je poudaril.

Sicer pa je po Kadunčevem pojasnilu znano, da ima RTV v določenih segmentih premalo ljudi. Prav tako je spomnil, da Grah Whatmough ve, da se je v informativnem programu prvega programa Televizije Slovenija število zaposlenih zmanjšalo za skoraj 40. Kot je posvaril, letnega prihranka v vrednosti petih milijonov evrov tako brez posledic za program zagotovo ne bo.