Zmagala je pragmatična frakcija pod vodstvom Hana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Zmagala je pragmatična frakcija pod vodstvom Hana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Točno opolnoči, 14 ur po začetku kongresa, je stranka SD po nekaj volilnih zapletih dobila novega predsednika: stranko bo vodil dolgoletni član, gospodarski minister Matjaž Han, ki je tesno, le z 10 glasovi razlike, v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza.

Politična komentatorka Tanja Starič je za STA spomnila, da tokrat ni bil prvič tako tesen izid na volitvah predsednika SD, saj je leta 2012 na kongresu v Kočevju Igor Lukšič s prav tako desetimi glasovi prednosti premagal takratnega dolgoletnega predsednika stranke Boruta Pahorja. Tak tesen izid v tej stranki tako ni nekaj, kar bi pomenilo velikansko presenečenje oz. da stranka ne bo funkcionirala. Kaže pa, da v stranki obstajata najmanj dve struji, verjetno pa še več, in to vsaj že od takrat, ko sta se pomerila Pahor in Lukšič, je ocenila.

Hana po njenem mnenju čaka težko delo, da bo povezal vse frakcije in struje v stranki. Pokazati bo moral zelo veliko političnih veščin. Kot pravi, sta se pokazali dve frakciji, ena, ki je pragmatična, pripravljena na povezovanje na podlagi interesov, in druga, ki pričakuje neko bolj jasno socialdemokratsko politiko oz. je mnenja, da bi socialna demokracija morala najti novo ali pa bolj jasno identiteto.

Dolgoletni tajnik Jauševec izstopil iz stranke

Na omrežju Facebook je oster zapis danes objavil dolgoletni tajnik stranke Uroš Jauševec, ki je izstopil iz stranke. "Po slišanem so se očitno tudi včeraj na kongresu dogajale nepravilnosti. V predhodnico SD-ja sem prišel leta 1990, ko so iz nje pobegnili skoraj vsi. Star sem bil 14 let. Danes 34 let kasneje odhajam, ker so jo dokončno prevzeli primitivizem, kšeftarstvo, popolna nesposobnost in nenačelnost. Verjetno si bom do konca življenja očital, da mi propada stranke ni uspelo preprečiti."

Kot pravi Starič, bo najtežja naloga za novo vodstvo nihanje med tema dvema pristopoma. Na vprašanje, ali se lahko Hanu zgodi, da bi mu stranka razpadla, pa odgovarja, da po njenem mnenju ne, saj je Han dolgoletni politik socialne demokracije, ima veliko izkušenj, je minister, dolga leta je vodil tudi strankino poslansko skupino in je morda med najbolj izkušenimi politiki v Sloveniji. "Mislim, da je stranka s tem izšla iz najhujših turbulenc. Vprašanje je samo, kakšna bo njena identiteta, koliko bo ta pragmatizem, ki je značilen za Hana in to frakcijo, prevladal nad tem, da mora stranka vendarle ugotoviti, za kaj sploh je in kaj zastopa," je dejala Starič.

Novemu vodstvu sicer po njenih besedah ne gre v prid, da bodo zelo kmalu evropske volitve. Nosilec liste za evropske volitve bo Matjaž Nemec. Zelo hitro bodo morali sestaviti listo, ki bo zadovoljila vse frakcije, tu bo tudi veliko osebnih interesov, in na evropskih volitvah tudi dosegla rezultat, na katerega ciljajo. To bo kar velika preizkušnja in tu bo novo vodstvo moralo pokazati politično modrost, meni. Ob evropskih volitvah se bo tako videlo, v katero smer bo šla stranka in kako trden je položaj Hana, dodaja.

Sorodna novica Matjaž Han je novi predsednik SD-ja: Prepričali bomo čim več ljudi, da nam zaupajo

Ob tem pa novo vodstvo čaka še en velik zalogaj, in sicer finančna sanacija stranke, ki je zelo zadolžena in bo verjetno morala prodati tudi "njihovo simbolno točko", hišo na Levstikovi, je še opozorila Starič.

Strokovnjakinja za krizni management in upravljanje ugleda Damjana Pondelek sicer konkretnega dogajanja v SD-ju ni želela komentirati, je pa za STA v splošnem poudarila, da povrnitev ugleda in ponovna izgradnja zaupanja po kriznih situacijah nista preprosti in terjata svoj čas.

Opozarja, da so v kriznih situacijah, ki niso ustrezno upravljane, negotovost, velika razdeljenost med ljudmi, tudi razočaranje in jeza pričakovana, neizogibna posledica. Naloga vodje in vodstvene ekipe pa je, da takšno stanje preseže, povrne upanje in zaupanje in ljudi ponovno poveže in motivira za skupne naloge in cilje. "Šele ko dosežemo notranjo povezanost in pripravljenost za sodelovanje, je mogoče razmišljati o tem, kako utrditi ugled in zaupanje tudi navzven. To po kriznih situacijah, ki ranijo in razdelijo vse, ni preprosto in terja svoj čas," poudarja Pondelek.

Han je sicer po izvolitvi zatrdil, da bo predsednik vseh članov SD-ja in napovedal poenotenje stranke. A je na kongresu požel tudi precej kritik.