Han po razglasitvi zmage točno ob polnoči. Foto: BoBo
Han po razglasitvi zmage točno ob polnoči. Foto: BoBo

V drugem krogu je Han prejel 182 glasov, Brglez pa 172.

"Mi smo stranka Socialnih demokratov in bomo to ostali ter bomo prepričali čim več ljudi, da nam zaupajo," je dejal v prvem pogovoru z novinarji po izvolitvi, glede pomena svoje zmage za koalicijo pa je dejal, da ni nobenih sprememb. "Podpisali smo koalicijsko pogodbo. Imamo veliko nalog, ki jim moramo opraviti, in tu se z naše strani ne bo nič spremenilo."

Glede prihodnjih nalog je dejal, da se mora posvetovati s kolegi, poslansko skupino, novim predsedstvom in tam bodo dorekli, "kaj je naš cilj in kje so naše meje".

"Moje stališče je, da noben posameznik ne more rešiti te situacije: pod črto moramo videti, koliko prihodkov imamo v strankarskem proračunu, kakšne so naše obveznosti. Če ne bo treba prodajati nepremičnin, jih ne bomo, če bomo videli, da ne gre, bomo morali ene stvari potegniti, potrebujemo čas," je odgovoril na vprašanje glede prodaje SD-jeve vile oz. širše finančne slike stranke.

Glede polarizacije znotraj stranke je dejal, da ne gre drugače, kadar so štirje kandidati. "Drugače bi bilo, če bi bil en kandidat. Tu ne vidim nobene skrbi, nasprotno, tu je bilo videti, kako je stranka široka, od leve do sredinske osi. Naša stranka je odsev Slovenije."

Ponosen sem, da sem lahko predsednik stranke, zato me ta trenutek prevevajo skrbi in trema, kako bo to šlo. Ker imam odgovornost do stranke, iz tega naslova sem zaskrbljen, po drugi strani pa ponosen, da sem dobil večino. Trudil se bom, da vseh članov ne bom razočaral.

Han na vprašanje, zakaj se ne veseli zmage

Na vprašanje, kakšno je njegovo mnenje glede kandidature Tomaža Vesela za evropskega komisarja, je dejal, da bo kot predsednik stranke od predsednika vlade želel izvedeti določene stvari, na podlagi tega pa bodo potem sprejeli odločitev. "Pomembno nam je, da imamo dobro listo za evropske volitve," je poudaril.

Ponovil je, da koalicijo tvorijo Svoboda, Levica in Socialni demokrati, da so volitve čez dve leti in da ne vidi nobene druge možnosti, kot da izpeljejo mandat, gredo na volitve in vidijo, kaj bodo povedali volivci.

Brglez je v prvem odzivu poudaril, da je bil rezultat tesen, a da pričakuje, da bo novi predsednik znal povezati stranko.

Han je največ glasov dobil tudi v prvem krogu, in sicer 115, Brglez je prejel 104 glasove, Jani Prednik 96, Tadej Beočanin pa 69.

Prednik je v drugem krogu podprl Brgleza, ki je po njegovi oceni "tisti, ki ne predstavlja nekih starih praks, ki so stranko pripeljale do stanja, v katerem je". Beočanin pa ni podprl nikogar: "Do sokandidatov se nisem opredeljeval ne v fazi do prvega kroga, enako držo nameravam ohraniti. Nadaljujem obstoječe delo, še vedno sem kot vodja županskega foruma član predsedstva Socialnih demokratov in to je smer, ki jo zagovarjam tudi naprej."

Han je po objavi glasov v prvem krogu glede uvrstitve v drugi krog z Brglezom dejal: "Pokrila sva vsak svoj bok, zdaj je na stranki, da se odloči." "S Hanom sva sodelovala že prej in bova tudi po tem," pa je izid pospremil Brglez.

Ker nobeden izmed štirih kandidatov za predsednika stranke ni prejel več kot 50 odstotkov podpore, je sledil drugi krog glasovanja. V tem so glasovali tudi za člane predsedstva in nadzornega odbora, a je bilo zaradi napak za omenjena organa glasovanje prekinjeno, veljalo pa je glasovanje za predsednika stranke. Tisti delegati, ki jim pred prekinitvijo glasovanja ni uspelo oddati glasov za novega predsednika, so lahko zanj glasovali v ponovljenem glasovanju.

Han je v drugem krogu prejel 10 glasov več kot Brglez. Foto: BoBo
Han je v drugem krogu prejel 10 glasov več kot Brglez. Foto: BoBo

Nova glavna tajnica stranke

Nova glavna tajnica SD-ja je Živa Živkovič, dozdajšnja vodja kabineta pravosodne ministrice Katič, ki je po svoji predstavitvi med delegati požela najmočnejši aplavz. Za mesto glavnega tajnika so se potegovali še trije kandidati, in sicer nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček, nekdanji šef Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjan Selan in Martin Rudnik. Župan Jesenic Peter Bohinec je svojo kandidaturo umaknil.

Tanja Fajon v prvem krogu ni bila izvoljena za članico predsedstva, edini, ki je bil v prvem krogu izvoljen za člana predsedstva, je bil Dejan Židan.

Prvi krog je bil podaljšan

V prvem krogu bi moralo glasovanje trajati 30 minut, a je bilo podaljšano, saj številnim ni uspelo oddati glasovnic v roku. Komisija je nato glasovnice odnesla na sedež stranke na Nazorjevi ulici. Vsak od 392 delegatov je glasoval na osmih različnih glasovnicah. Okoli 20.45 so bili znani izidi prvega kroga.

Predtem predstavitev štirih kandidatov

Tadej Beočanin. Foto: BoBo
Tadej Beočanin. Foto: BoBo

Četverica kandidatov je zbrane nagovorila v popoldanskem delu kongresa. "Moj največji očitek stranki je, da smo program uresničevali prepočasi in se nismo odzivali na potrebe ljudi," je v svoji predstavitvi dejal Tadej Beočanin, ki se je predstavil kot prvi. Prepričan je, da je nedavno dogajanje v stranki, povezano z afero ob nakupu prostorov za potrebe sodišča, še dodatno spodbudilo člane, da stopijo v bran ideji socialne demokracije.

Spomnil je na uspehe, ki jih je v desetih letih županovanja dosegel v občini Ajdovščina, in ob koncu dodal: "Sem tisti, ki se ne ukloni pritiskom, takšnim ali drugačnim. Ne nazadnje je to, da vas danes nagovarjam s tega mesta, najboljši dokaz za to."

Milan Brglez. Foto: BoBo
Milan Brglez. Foto: BoBo

Za njim je zbrane nagovoril evropski poslanec Milan Brglez. "Socialnodemokratske vrednote bi morale postati nova normalnost, socialdemokrati pa bi jih morali zastopati. Nikoli ne smemo postavljati interesov kapitala pred interes dela."

Kot je še ocenil, je stranka na prelomni točki. "Odločiti se moramo, ali želimo korak usmeriti naprej in postati vodilna politična sila v Sloveniji ali se sprijazniti s tem, kako iz nekoč vodilne sile postajamo vse bolj stranka, ki se pred vsakimi volitvami krčevito bori za preživetje," je opozoril Brglez. Po njegovi oceni pa je tudi koalicijo treba "prekvasiti" s kredibilnostjo, hrbtenico, načeli in pragmatiko.

Matjaž Han Foto: BoBo
Matjaž Han Foto: BoBo

Gospodarski minister in dolgoletni član SD-ja Matjaž Han se je v uvodu nagovora zahvalil vsem 157 delegatom, ki so prispevali podpis za njegovo kandidaturo. Ob tem je omenil, da je bil na kongresu zaradi kandidature v zadnjem hipu deležen tudi kritik. "Nisem vedel, da sem glavni problem jaz, ne pa dva milijona evrov dolga," je dejal. Ne glede na kritike pa je pripravljen biti predsednik vseh socialnih demokratov. "Nisem užaljen, razumem kongres," je dejal.

"Pred mano je bila težka odločitev in še večja odgovornost. Lahko bi bil le minister za gospodarstvo in ne bi reševal stranke. Pripravljen sem energijo in čas usmeriti v dobrobit stranke, da si povrnemo verodostojnost in zaupanje," je poudaril. Dejal je, da se je pripravljen pogovarjati z vsemi, a pozneje dodal, da SD vidi samo v levosredinskih vladah.

Han meni, da stranka potrebuje preporod. "Na nas je, da vzpostavimo novo kulturo političnega delovanja, da ostanemo to, kar smo vedno bili – varuhi demokracije, človekovih pravic in tudi poštenosti," je dejal. To jim lahko uspe, če ne bodo gojili zamer, je dejal in nagovor sklenil z besedami "jutri je nov dan".

Jani Prednik. Foto: BoBo
Jani Prednik. Foto: BoBo

Kot zadnji kandidat je zbrane nagovoril Jani Prednik. Prepričan je, da je SD stranka z najboljšim programom ter ljudmi z izjemnim znanjem ter izkušnjami. Od stranke se tako upravičeno pričakuje odločna socialdemokratska drža, odgovorno delovanje in rezultati, je navedel.

Prednik ocenjuje, da so doslej za ceno obstanka v koaliciji prevečkrat privolili v spravljivost in kompromisarstvo, premalo pa so se osredotočali na program in dane zaveze. "Takšno vodenje nam resda omogoča navidezno mirno krmarjenje, a za to plačujemo visoko ceno pri volivcih, pri članih stranke in podpornikih, ki se sprašujejo, zakaj bi nam dali glas, če smo brezbarvni podaljšek ali rezervno kolo koalicije," je opozoril.

"Javne storitve so vse prepogosto pod pritiski zasebnih interesov," je poudaril in dodal, da se podoba stranke, ki je v občutljivem trenutku, ne bo spremenila čez noč. "Politika je tek na dolge proge, četudi za ceno začasne manjše priljubljenosti."

Po njegovem prepričanju je zdaj na mestu delanje obračuna – najprej pri sebi. Bolj kot vprašanje, kaj so SD-ju naredili drugi, bi stranko tako moralo zanimati, kaj so si naredili sami, je poudaril.

Dogajanje na kongresu smo ves dan spremljali tudi v aplikaciji spodaj.

Zadnji nagovor Tanje Fajon

"Skoraj štiri leta sem bila na čelu stranke, od leta 2012 podpredsednica stranke – teh dvanajst let je močno zaznamovalo tudi mojo življenjsko pot," je v svojem zadnjem nagovoru v vlogi predsednice stranke dejala Tanja Fajon. Spomnila je, da je afera sodna palača stranko in njo kot predsednico pahnila v težek položaj. "Še vedno seveda vsi pričakujemo odgovore organov pregona in odkrivanja, ampak Socialni demokrati smo dokazali, da smo še kako živi, da je ideja socialne demokracije še kako živa, da imamo izjemno aktivno članstvo," je poudarila.

Pred odločitvijo o novem vodstvu stranke je izrazila željo, da bo novi predsednik srčen, iskren, pošten, povezovalen in vključujoč ter da bi mu "srce bilo na levi". Fajon je sicer ob prihodu na kongres dejala, da po njeni oceni med kandidati za njenega naslednika največje zaupanje uživa Matjaž Han. "Cenim pa vse kandidate in prav z vsakim bom zelo dobro sodelovala," je dejala.

Tanja Fajon se poslavlja od vodenja stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Tanja Fajon se poslavlja od vodenja stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Fajon je funkcijo predsednice prevzela po odstopu tedanjega predsednika Dejana Židana maja 2020 – sprva začasno, za predsednico SD-ja pa je bila izvoljena na kongresu oktobra istega leta, znova je bila kot predsednica potrjena na kongresu leta 2022, ko je bila edina kandidatka. Konec marca letos je po izbruhu afere z nakupom nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani napovedala svoj odstop.

Kongres SD-ja prinaša novo vodstvo stranke
Sorodna novica Fajon: Matjaž Han je politik, ki najbolj uživa zaupanje

Kongres SD-ja sestavlja 409 delegatov (na kongresu jih je bilo registriranih 392), od tega so tri četrtine oz. 307 delegatov iz območnih organizacij stranke, delegati pa so še člani predsedstva stranke, poslanci, člani nadzornega odbora, člani Mladega foruma, Ženskega foruma in Delavske zveze.

Podpredsedniški stolčki

Vsak predsedniški kandidat je imel na voljo 10 minut za svojo predstavitev, kandidati za glavnega tajnika po pet minut, vsi drugi pa po tri minute.

Delegati so poleg predsednika namreč volili tudi dve podpredsednici in dva podpredsednika stranke. Za mesto dveh podpredsednic so se potegovali ministrica za pravosodje Andreja Katič, poslanki Meira Hot in Bojana Muršič, podžupanja občine Velenje Aleksandra Vasiljevič, pa tudi Jerneja Kreuh in Mirjana Ribič. Elizabeta Koštric je medtem soglasje h kandidaturi za podpredsednico umaknila.

Za mesto dveh podpredsednikov pa so se potegovali evropski poslanec in sedanji podpredsednik Matjaž Nemec, predsednik Mladega foruma SD-ja Luka Goršek in poslanec Damijan Zrim. Na seznamu kandidatov so še župan Tolmina Alen Červ, strokovni sodelavec poslanske skupine SD-ja Gorazd Prah in direktor krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic.

Vsi štirje kandidati: župan Ajdovščine Tadej Beočanin (prvi z leve), vodja poslanske skupine Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez in gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Vsi štirje kandidati: župan Ajdovščine Tadej Beočanin (prvi z leve), vodja poslanske skupine Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez in gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Sorodna novica Arčon: Premier ni zahteval, da novi predsednik SD-ja sedi v vladi

Frangež: Nosilec liste za evropske volitve bo Nemec

Kongres se je seznanil tudi s predlogom programskega dokumenta oz. vsebinskimi izhodišči za evropske volitve. Ostale odločitve, vezane na volitve, pa bo sprejelo novo vodstvo stranke.

Volilno konvencijo bo stranka sicer izvedla pred prvomajskimi prazniki, ko bo po oceni Frangeža znana tudi že lista kandidatov. "V stranki pa obstaja široko soglasje o prvem in zadnjem na listi, torej Matjažu Nemcu in Milanu Brglezu," je potrdil. Vrstni red kandidatov na listi za SD zaradi preferenčnih glasov "ni posebej relevanten", je zatrdil.

Med gosti kongresa so bili tudi predstavniki drugih strank: Sara Žibrat, podpredsednica Gibanja Svoboda, Nataša Sukič, namestnica koordinatorke Levice ter nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Kongres sklican po pretresih zaradi afere Litijska

Stranka je volilni kongres sklicala po zapletih, ki jih je na dan naplavila afera glede nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ta je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Zadnja je po večtedenskem razčiščevanju in razkrivanju vpletenosti tudi nekaterih članov SD-ja odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD-ja Klemen Žibert. Očitki o korupciji in vpletenosti v sporni posel so se zgrnili tudi nad stranko, ki je močno izgubila tudi v javnomnenjski podpori, predsednica Fajon pa je strmoglavila na sam rep lestvic ocene dela politikov.

Kongres SD-ja prinaša novo vodstvo stranke
SD odloča o novem vodstvu stranke