Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Povorka je minila je v znamenju pozivov k solidarnosti in skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu.

Sorodna novica Transosebe pozvale k podpisu peticije za pravico do samoopredelitve

Z letošnjim sloganom so organizatorji in udeleženci festivala želeli zaobjeti raznolikost LGBTIQ+ gibanj, identitet in bojev. Pozvali so k mednarodni solidarizaciji, vzajemni podpori in k skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu. "Prepletenost naših realnosti in soodvisnost raznolikih skupnosti pomeni, da vse oziroma vsi bijemo en boj; boj za svobodo, enakopravnost, dostojanstvo, varno prihodnost in opolnomočeno skupnost. In to za vse in povsod," so zapisali v političnem sporočilu letošnje Parade ponosa.

Izpostavili so prisotnost vojn, rasizma, homo-, trans-, bi- in interfobije, nasilja in drugih oblik zatiranj ter posledice podnebnih sprememb, zato je treba po njihovem mnenju "še toliko radikalneje živeti mednarodno solidarnost in stopiti skupaj preko meja in kontinentov" in se upreti splošni miselnosti individualizma. "Uprimo se oblasti in sistemom, ki nas predalčkajo na 'naše in tuje', na 'prave in neprave'. Zahtevajmo pravice za vse," so sporočili in dodali, da je solidarnost ključna pot do več pravičnosti.

Sporočilo so predstavili tudi na osrednjem večernem dogodku, na katerem so h govorom povabili govorce z različnih področij, od predstavnikov oziroma predstavnic gibanja Parada ponosa iz Slovenije, BIH-a in Ukrajine do podnebne aktivistke iz Nemčije.

Pirc Musar: Ljubezen nima nalepk, nima razlag. Je, kar je.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je zbrane prvič nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. "Parada ponosa je več kot le barvit dogodek in mavrične zastave. Je izraz zavzemanja za človekovo dostojanstvo. Je protest z jasnim sporočilom, da je vsak človek, ne glede na svojo spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz, vreden spoštovanja, ljubezni in enake obravnave," je poudarila.

Po njenih besedah gre tudi za priložnost za spodbujanje sprememb v družbi in tako opomin, da je še vedno treba opraviti veliko dela, da bi zagotovili enakost za vse.

Predsednica države Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednica države Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Ponos je močno čustvo, ki lahko spodbudi pozitivne spremembe. Ko ljudje stopijo na ulice s ponosom in samozavestjo, kažejo ostalim, da je sprejemanje ključnega pomena in da je ljubezen tisto gibalo, ki nas bogati in dela boljše, dobre, plemenite. Ljubezen nima nalepk, nima razlag. Je, kar je, čista in preprosta. Ljubezen je voda življenja," je dodala predsednica. Z Ljubljanskega gradu je nekaj po 19. uri zaplapolala tudi mavrična zastava.

Paradni dan se je začel že dopoldne v Parku Zvezda na Paradnem mestu, kjer so se na stojnicah in z različnimi aktivnostmi predstavljale organizacije LGBTIQ+ in organizacije, ki s svojimi dejavnostmi naslavljajo tematike LGBTIQ+. Povorka pa je ob 18. uri krenila z Metelkove.

Današnje parade se je udeležilo tudi več vidnih imen, med njimi tudi ministra iz vrst Levice, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je prvi slovenski minister, ki, kot so sporočili z ministrstva, ne skriva svoje istospolne usmerjenosti.

Govorniki na Paradi ponosa

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, predstavnica Društva Parada ponosa Katja Štefanec, predstavnica Kyiv Pride Ksenia Termasina, podnebna aktivistka iz Nemčije Wendla Shaper, bodoča transučiteljica Lucienne-Beatrice Krstova in Dina Bajrektarević iz BiH Pride.

Primeri homofobnega nasilja

V petek so vandali razbili okno ljubljanskega lokala Pritličje, ki je bilo zastrto z mavrično zastavo. Danes pa naj bi po pričevanjih organizatorja na Bavarskem dvoru homofobna oziroma transfobna skupina pretepla mlajšega človeka, ki je bil ogrnjen v mavrično zastavo. Na Facebooku na strani Ljubljana Pride so udeležence pozvali, naj do zbirnega mesta na Metelkovi, odkoder je nato krenila parada, hodijo v skupinah in po potrebi pospravijo "mavrične pripomočke".

Kot so zapisali v Društvu Parada ponosa, sta to strahopetni ter obsodbe in zaničevanja vredni dejanji, ki ju najostreje obsojajo. "Tovrstno nasilje je žal dokaz, da boj za osnovno varnost ljudi LGBTIQ+ v družbi, za njihovo pravico do obstoja, svobodnega gibanja in dostojanstvenega življenja nikakor ni na končni točki." K obsodbi dejanj so pozvali tudi vse, ki so na položajih družbene, politične ali socialne moči. Hkrati od institucij zahtevajo, da poskrbijo za varnost življenj oseb LGBTIQ+ ter da z uspešnim kazenskim pregonom storilcem v prihodnje preprečijo tovrstna dejanja.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Mesec in Maljevac: Za enakopravnost bo treba prehoditi še nekaj poti

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v poslanici ob Paradi ponosa zapisal, da bodo parade ponosa potrebne, dokler bodo obstajali politiki, javne osebe in drugi, ki kažejo s prstom za tistimi, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti in od kod bi morali izvirati, ter jih blatijo. Opozoril je še, da bi morala biti spol in spolna usmerjenost pri pridobivanju pravic nepomembna.

Maljevac, ki je kot dolgoletni aktivist za pravice skupnosti LGBTIQ+ v preteklosti deloval v vodstvu organizacije Legebitra, je sporočil, da so parade ponosa bistveno več kot le opomnik na boj za pravice skupnosti LGBTIQ+. "Opozarjajo, da v današnji družbi še vedno ostajajo skupine in posamezniki, ki jih družba potiska na rob, in da moramo v boju za resnično enakopravnost v družbi prehoditi še nekaj poti," je poudaril.

Na Paradi ponosa poziv k solidarnosti