Po združitvi z Gibanjem Svoboda naj bi predsednica SAB-a Alenka Bratušek in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec postala podpredsednica in podpredsednik Gibanja Svoboda. Foto: BoBo
Po združitvi z Gibanjem Svoboda naj bi predsednica SAB-a Alenka Bratušek in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec postala podpredsednica in podpredsednik Gibanja Svoboda. Foto: BoBo

Stranka LMŠ je odločitev o združitvi z Gibanjem Svoboda sprejela prejšnji teden. Ko bo o združitvi odločil tudi kongres stranke SAB – odločitev naj bi bila znana do konca tedna –, se bo z odločitvijo obeh strank seznanil še kongres stranke Gibanje Svoboda. Formalna združitev strank LMŠ in SAB pod okriljem Gibanja Svoboda se pričakuje do konca meseca, združitveni kongres pa do jeseni. Po združitvi naj bi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec postala podpredsednika Gibanja Svoboda. Kot je pretekli teden dejala predsednica SAB-a, se o njunih vlogah v novi stranki pogovarjajo, a ni "še nič dorečenega". Kot ključno ob tem izpostavlja, da naredijo stranko, "ki bo Slovenijo dolgoročno lahko peljala po pravi poti".

Šarec je pred časom v izjavi za medije poudaril, da so stranke dobro sodelovale že v času volilne kampanje pred aprilskimi državnozborskimi volitvami, združevanje strank pa dojema kot "naravno pot". V Golobovi vladi je Šarec prevzel vodenje obrambnega ministrstva, Bratušek pa je za zdaj državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo. Vodenje ministrstva bo prevzela po razširitvi vlade z novim zakonom o vladi.

Zavrnitev SDS-ovega predloga za referendum predvidoma drugi teden

Sorodna novica V LMŠ-ju podprli združitev s stranko Gibanje Svoboda

V tem tednu se sicer izteče mesec dni, odkar je poslanska skupina SDS-a že na ustanovni seji novega sklica državnega zbora vložila predlog za posvetovalni referendum na novi zakon o vladi in tako zaustavila načrte Roberta Goloba, da bi dobil vlado z 20 resorji. Kot je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina, je SDS s tem vnesel novo dimenzijo v repertoar oviranja političnih nasprotnikov, saj doslej takšnih ovir, ko je šlo za sestavljanje novih vlad, še nismo videli. Takratni začasni vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec je dejal, da se jim bohotenje števila ministrstev ne zdi primerno in da s predlogom za posvetovalni referendum novi vladni koaliciji "omogočajo več časa za premislek".

Poslanci bodo o predlogu predvidoma odločali v začetku naslednjega tedna, še pred tem pa ga bodo obravnavali tudi člani matičnega odbora DZ-ja za notranje zadeve. Po pričakovanjih bo DZ predlog večinsko zavrnil, zatem pa poslance čaka obravnava koalicijskega predloga zakona o vladi. Tega nameravajo sprejeti še pred parlamentarnimi počitnicami, do takrat pa opraviti tudi zaslišanja ministrskih kandidatov za nova ministrstva in sestaviti vlado po prvotno zastavljenem načrtu.

Golobova vlada za zdaj šteje 17 ministrov, po sprejetju novega zakona o vladi pa se obetajo preimenovanje in spremembe nekaterih pristojnosti posameznih ministrstev ter ustanovitev treh novih ministrstev, in sicer ministrstva za solidarno prihodnost, ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije in ministrstva za podnebje in energijo. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo vodil Luka Mesec, resor dela pa bo prevzel Simon Maljevac. Resor vzgoje in izobraževanja bo vodil Darjo Felda, Igor Papič pa bo visokošolski minister. Resor okolja, podnebja in energije bo vodil Igor Kumer, do svojega resorja, ministrstva za infrastrukturo, pa bo prišla Alenka Bratušek.