Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po zagotovilih policije je varnost v obmejnih občinah dobra. Policija namreč glede na potrebe prerazporeja kadre in prilagaja tehnike in metodike dela. V obmejnih občinah je nadzor okrepila z namenom zagotavljanja varnosti lokalnega prebivalstva, preprečevanja kaznivih ravnanj in zagotavljanja varnosti otrok na poti v šolo in iz nje, je zapisano v sporočilu za javnost ministrstva za notranje zadeve.

O vplivu nezakonitih migracij na življenje v obmejnih občinah je na srečanju z župani občin Krško, Črnomelj, Ilirska Bistrica, Kostel in Podlehnik govoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Sogovornike je seznanil s potekom odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško. Kot je pojasnil, to poteka po načrtih, do zdaj pa je bilo odstranjene več kot 85 kilometrov ograje. "Župani so to dejstvo pozdravili, saj je ograja pred leti zarezala v življenje tamkajšnjih prebivalcev in imela negativen vpliv na turizem in čezmejno povezovanje," so sporočili z ministrstva. Župani so se tudi strinjali, da je sodelovanje policije s tamkajšnjim prebivalstvom dobro.

Govorili so še o povračilu stroškov občinam zaradi povečanega nadzora meje. Pri tem je minister župane seznanil, da bodo dejavnosti v povezavi s tem potekale na enak način kot v preteklih letih.

Načrti za organizacijo izpostav azilnega doma v dveh obmejnih občinah

Sorodna novica Brežiški svetniki soglasno proti azilnemu domu na Obrežju

Prebivalce Obrežja in Središča ob Dravi medtem razburja vladna namera o tem, da tam organizira izpostavi azilnega doma. Vlada je namreč konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov v omenjenih krajih, s katerimi razpolaga Republika Slovenija. Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo šlo za začasne nujne objekte za čas trajanja višje sile, vendar največ za tri leta.

Svetniki občine Brežice, del katere je Obrežje, so na torkovi izredni seji soglasno sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma. Če bo vlada nadaljevala dejavnosti, napovedujejo proteste in zaprtje tamkajšnjega mednarodnega mejnega prehoda. Za sklep, da nasprotujejo azilnemu domu na Obrežju, je od 30 svetnikov občine Brežice glasovalo 28, med njimi tudi občinski svetniki Gibanja Svoboda, proti ni bil nihče. V razpravi so opozarjali predvsem, da vladi zamerijo, da jih o svoji nameri za vzpostavitev izpostave azilnega doma ni obvestila in da so za to izvedeli šele po tem, ko je vlada v četrtek o tem že sprejela sklep.

SDS na temo izpostav azilnega doma zahteva sklic nujne seje odbora DZ-ja

Odzvali tudi v opozicijski stranki SDS in zaradi vladne namreč vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Prepričani so namreč, da sklep vlade o organiziranju začasnih izpostav predstavlja visoko varnostno tveganje za tamkajšnje prebivalce.

Poslanec SDS-a Andrej Kosi je na novinarski konferenci opozoril, da je to, da je bil sklep sprejet brez soglasja in vednosti lokalne skupnosti, ki je zaskrbljena in se z odločitvijo vlade ne strinja, sporno. Sklep vlade je po njegovih navedbah negativno presenetil tako župana Občine Brežice in Občine Središče ob Dravi kot same prebivalce.

Sorodna novica V občinah Brežice in Središče ob Dravi presenečeni nad odločitvijo o izpostavah azilnega doma

"Menimo, da se je z lokalno skupnostjo treba pogovarjati, da se je treba, preden se vzpostavi ta izpostava, z lokalno skupnostjo posvetovati, jih obvestiti in iskati rešitve, ki bodo v dobro tako lokalne skupnosti kakor tudi v dobro države," je prepričan. V SDS-u zato predlagajo, da vlada nemudoma odpravi sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma in da nemudoma ustavi vse aktivnosti, povezane z odstranjevanjem ograje na meji s Hrvaško. Zahtevajo še, da vlada ustavi vse aktivnosti, povezane z vzpostavitvijo izpostav azilnega doma, in se tako izpostave po Sloveniji ne širijo.

Prav tako od vlade pričakujejo, da nemudoma sprejme in izvaja ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev ob meji ter ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovit nadzor na meji in preprečili nezakonite prehode državne meje, je dejal Kosi. "Glede na to, da sta ti dve izpostavi na vzhodu države in da se prav na vzhod države nekako pozablja, ko gre za obnovo cest in tu tudi ni predviden noben satelitski urgentni center, se pa na ta del ne pozabi, ko je treba postaviti izpostavo azilnega doma," je bil kritičen Kosi.