Foto: BoBo
Foto: BoBo

V petek potrjen predlog sprememb zakona o štipendiranju pa bo omogočil, da bodo tisti, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja in hkrati dosegajo izjemne dosežke, ob izpolnjevanju pogojev lahko dobivali obe štipendiji.

S spremembami zakona poleg tega odpravljajo nepravilnost, zaradi katere bi bile štipendije prihodnje leto nižje kot letos.

Do zdaj je veljalo, da lahko dijak ali študent zaprosi bodisi za državno bodisi za Zoisovo štipendijo za posebne dosežke, ne pa za obe hkrati. Kaj se spreminja s spremembami zakona? "Po sprejemu tega zakona bo z naslednjim študijskim letom vsem študentkam in študentom omogočeno, da hkrati prejemajo tako Zoisovo kot državno štipendijo, če le izpolnjujejo pogoje," pojasnjuje predstavnik predlagateljev zakona, Miha Kordiš iz Levice.

Poslanci vseh poslanskih skupin so spremembe pozdravili. "Ti dve štipendiji pokrivata različni področji. In ni razloga, da dijakov in študentov iz socialno šibkejših okolij ne bi nagradili za njihove izjemne dosežke," je dejala Lucija Tacer iz Gibanja Svoboda.

"Hkrati nas veseli, da bodo državne štipendije s 1. januarjem višje, saj se inflacija ne ohlaja," pa pravi Andrej Hoivnik iz SDS-a.

Zakon namreč odpravlja zaplet pri višinah štipendij za prihodnje leto. Zneski štipendij za letos in prihodnje leto so bili določeni lani s spremembami zakona. Zaradi visoke inflacije so se štipendije letos povišale, zakonskih sprememb za posledično zvišanje zneskov za štipendije v letu 2024 pa ni, zato štipendisti že prejemajo odločbe z nižjimi zneski štipendij, kot so bile letos.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija pomirja: "Takoj, ko bo ta zakon sprejet in vpisan v uradni list, bo obstajala zakonska podlaga za nove odločbe. Takrat bodo štipendisti tudi prejeli nove odločbe z ustreznimi zneski, torej brez znižanja štipendij."

V poslanski skupini Nove Slovenije so ob tem opozorili tudi na nujnost zvišanja štipendij za deficitarne poklice, ki v zakonu, vrednem 7 milijonov evrov, ni predvideno.