Foto: DZ/Matej Grah
Foto: DZ/Matej Grah

Predlog novega razreza mest v delovnih telesih so na kolegiju podprle koalicijske poslanske skupine, poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) in LMŠ. Vodja poslanske skupine NeP-a Janja Sluga je izrazila zadovoljstvo, da so pri razrezu mest naredili korak naprej in je nov razrez približek temu, kot naj bi po matematičnem izračunu moral biti. Po njenem mnenju so še določena nesorazmerja, ki ne odražajo razmerij med koalicijo in opozicijo, a kljub temu sklepu niso nasprotovali.

V poslansko skupino NeP-a so se namreč združili nekdanji poslanci SMC-ja Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić ter nekdanji poslanec DeSUS-a Jurij Lep. Doslej v delovnih telesih niso mogli sodelovati, večji del opozicije pa je večkrat neuspešno poskušal s svojim predlogom za njihovo vključitev.

Devet mest odstopil SMC, tri DeSUS

S potrjenim predlogom je DeSUS odstopil mesta v odboru DZ-ja za kulturo, odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

SMC je nepovezanim poslancem odstopil po eno mesto v devetih delovnih telesih: mandatno-volilni komisiji DZ-ja, komisiji za poslovnik, komisiji za narodni skupnosti, komisiji za nadzor javnih financ, komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ustavni komisiji, odboru za zunanjo politiko, odboru za obrambo in odboru za zadeve EU-ja.

V tem sklopu bodo poslanci NeP-a zasedali podpredsedniški mesti v odboru za obrambo in odboru za zunanjo politiko.