Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO

Pred dnevi se je na enem od profilov, ki promovira nacionalistično vsebino, pojavila objava neznanega avtorja, ki s sovražno vsebino obračunava s člani komisije za medije ministrstva za kulturo, češ da so sodelovali pri odvzemu statusa organizacije v javnem interesu na področju kulture omenjenemu društvu.

Na Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je javnost postala pozorna, ko je pred tremi leti predsednik društva Urban Purgar na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, kar je med političnimi strankami sprožilo ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. Purgar, ki je po podatkih spletne strani Nacionalne tiskovne agencije (NTA) njen odgovorni urednik in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je poleti 2021 na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Hitler heroj, kar je sprožilo burne odzive in obsodbe.

Neznani pisec tokratne sporne objave, ki se postavi v bran društvu, pa s člani komisije za medije ministrstva za kulturo obračunava z antisemitistično vsebino. Ob tem so sledili še pripisi, da "bodo vsi odgovarjali" in da "smo v vojni", denimo poudarja današnja izdaja časopisa Večer. "Gre za primer širjenja sovražnosti na navedenem X-profilu, ki mu skorajda ni primere," so zapisali člani komisije, ki so objavo prijavili med drugim policiji, informacijskemu pooblaščencu, varuhu človekovih pravic in na Safe.si.

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je status prejelo od ministrstva za kulturo pred tremi leti, ko ga je vodil Vasko Simoniti. Odločitev je zato v javnosti sprožila veliko ogorčenja. "Širijo nestrpnost, sovražni govor, celo neko spogledovanje z nacizmom, kar pa je absolutno sporno in nekaj, zaradi česar pravzaprav ne morejo imeti statusa društva v javnem interesu," je pred dnevi poudarila ministrica Asta Vrečko, ko je potrdila, da je "pristojna strokovna komisija" odločila, da društvo ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu. To ni bila komisija za medije, ampak druga komisija ministrstva.

Varuh človekovih pravic ščiti pravice posameznikov v odnosu do državnih organov

Varuh človekovih pravic je seznanjen s primeri nestrpnosti in sovražnosti proti članom komisije za medije pri ministrstvu za kulturo, ki so že podali prijavo zaradi objave na družbenem omrežju X. Varuh človekovih pravic ščiti pravice posameznikov v odnosu do državnih organov in jih v tovrstnih primerih sovražnosti usmeri, da podajo prijave na organe pregona, to sta policija ali tožilstvo, so zapisali.

Varuh poudarja, da lahko postavimo ali poudarjamo merila sprejemljivega ravnanja v družbi tudi z ustreznim ukrepanjem zoper nesprejemljiva ravnanja in posledično z razvojem sodne prakse. Varuh pozdravlja, da so člani komisije reagirali in podali prijavo na policijo, ki je organ pregona. Poudarja še, da vsako nestrpno ali sovražno dejanje posega v dostojanstvo sočloveka, zato se jih moramo vzdržati. Vseskozi aktivno opozarja, da kot družba ne smemo privoliti v nizkotno raven diskurza, ki smo mu priča predvsem na družbenih omrežjih, ali se navaditi nanj, pa naj bo uperjen v kogar že koli.