"Očitki, ki jih dobivamo, da smo mi tista koalicija, ki vzpostavlja policijsko državo, ne držijo, nasprotno, policijsko državo je vzpostavljal, po tem sodeč, Marjan Šarec in njegovi pomagači," je ob razkritju evidence vpogledov v svoje osebne podatke dejal Jožef Horvat. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je v izjavi za medije pojasnil, da je za evidenco vpogledov v svoje osebne podatke zaprosil po opozorilu državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča, ki da je po nenapovedanem obisku komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) ugotovil, da so na policiji nepooblaščeno vpogledovali v osebne podatke poslancev in ministrov v času mandata notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

Horvat: Policija mi je pod prejšnjo vlado sledila

V evidenci je naštel 22 vpogledov policije, za 13 pa jih ne ve, kdo jih je izvajal, zanima ga tudi, zakaj je v njegove podatke vpogledovala informacijska pooblaščenka. Največ vpogledov, šest, jih je bilo po njegovih besedah v času, ko se je oblikovala nova koalicija.

Za evidenco vpogledov so zaprosili tudi njegovi poslanski kolegi, Aleksander Reberšek (NSi) jo je že prejel in s Horvatom sta ugotovila "zanimive časovne korelacije". "Če bo še več poslancev dobilo tovrstne izpise, bomo glede tega resnično zganjali velik hrup, predvsem v smislu vzpostavitve demokracije v tej državi," je znova napovedal Horvat.

Kot je razbrati iz njegovih izjav, se bo obrnil tudi na informacijsko pooblaščenko, saj ne najde nobene povezave, zakaj bi nekdo 35 minut pred polnočnico pogledoval v njegove podatke. "Morda bo na to odgovoril Šarec. Očitki, ki jih dobivamo, da smo mi tista koalicija, ki vzpostavlja policijsko državo, ne držijo, nasprotno, policijsko državo so vzpostavljali, po tem sodeč, Marjan Šarec in njegovi pomagači," je dejal.

Šarec zavrača očitke

"Kar izvaja Horvat, je preusmerjanje name, prejšnjo vlado. Da bi jaz kakor koli komu naročal take zadeve, je relativno smešno," je na očitke v izjavi novinarjem odgovoril prvak LMŠ-ja in nekdanji premier Marjan Šarec. Spomnil je, da vpoglede preiskuje informacijska pooblaščenka, ki ji je treba pustiti, da ugotovi, ali je kdo izmed policistov neupravičeno in nepooblaščeno vpogledoval v evidence. Potem naj se to razkrije in kaznuje, je dodal.

Šarcu se je v bran postavil tudi vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović, ki meni, da gre za neposreden napad na predsednika največje opozicijske stranke, da se ga diskreditira. Vladi, ki da spodkopava sodstvo, tožilstvo, policijo, parlament in druge javne službe, pa očita politični udar.

Prvak LMŠ-ja in nekdanji premier Marjan Šarec je Horvatove namige o tem, da naj bi naročal vpoglede v podatke poslancev, označil za
Prvak LMŠ-ja in nekdanji premier Marjan Šarec je Horvatove namige o tem, da naj bi naročal vpoglede v podatke poslancev, označil za "relativno smešne". Foto: BoBo

Več "nenavadnih" vpogledov

Nad podatki, ki so jih dobili Horvat in še nekateri poslanci koalicije, ki so zanje zaprosili, je zaskrbljen tudi predsednik DZ-ja Igor Zorčič. "Nisem podvržen temu, da bi prehitro delal škandal, mislim pa, da bi bilo dobro, da dobimo še več podatkov in iz širše slike ugotovimo, ali je šlo za sistemsko preverjanje določenih poslancev," je dejal. Napovedal je, da bo tudi sam zaprosil za seznam vpogledov v njegove evidence, k temu pa poziva tudi druge poslanske kolege. Če bi se izkazalo, da je šlo za sistematične vpoglede, se, tako kot Horvat, strinja, da bi šlo za eno največjih afer v Sloveniji.

Policija izpostavlja mehanizme za preprečevanje zlorab

Na policiji so v zvezi navedbo poslanca NSi-ja Jožefa Horvata glede vpogledov v njegove osebne podatke pojasnili, da je normalno, da v nekaterih postopkih pride do večjega števila vpogledov. V zvezi s konkretnim primerom sicer vodijo notranjevarnostni postopek.

Po besedah višjega policijskega inšpektorja v službi generalnega direktorja policije Vlada Ilića se v policiji zelo dobro zavedajo pomena varovanja človekovih pravic in svoboščin in v okviru tega tudi pomena varovanja osebnih podatkov posameznikov. Zato imajo vzpostavljene ustrezne mehanizme, ki jim omogočajo, da učinkovito preprečujejo morebitne zlorabe na tem področju in da tudi ugotavljajo, ali je sleherni uslužbenec policije osebne podatke obdeloval zakonito. "Vsak uslužbenec ima dostop samo do tistih podatkov, ki jih nujno potrebuje za svoje delo," je poudaril.

Tudi v največji koalicijski poslanski skupini SDS-a so po besedah njenega vodje Danijela Krivca zaprosili za informacijo o vpogledih v evidence, vsi poslanci pa odgovora še niso prejeli. V njegovih izpiskih sicer posebnosti ni, je dejal. Če pa bo pri drugih tega veliko, je to po njegovih besedah čudno in na tej osnovi bodo potrebni naslednji koraki.

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je po poročanju Večera v izjavi ob robu obiska mariborskega župana Saša Arsenoviča dejala, da je bila opozorjena, da se je en vpogled v njeno evidenco zagotovo zgodil, zato je podala zahtevo, naj se pregleda, zakaj. "Če so bili vpogledi upravičeni, ne vidim težav. Če te razlage ni, jih bodo pristojne institucije in njihovi vodje morali pojasniti," je navedla. Dodala je, da tovrstne teme dajejo posebno neprijeten občutek: "Zlasti v času, ko se pogovarjamo o aplikaciji za zaščito javnega zdravja."

Poslanka SMC-ja Monika Gregorčič je danes ugotavljala, da so podatki o vpogledih v njene evidence "milo rečeno nenavadni" in dokaj obsežni, vpogledov je bilo več kot deset. "Nekateri vpogledi segajo v obdobje od odstopa nekdanjega premierja do oblikovanja nove vlade, dogajali pa so se tudi sredi noči," je dejala. Ob tem, kot je pojasnila, še ne želi ničesar soditi, saj bo podala zahtevo za pojasnilo spornih vpogledov. "Morebitni neupravičeni vpogledi bi lahko bili še bolj zanimivi glede na to, da sem članica Knovsa, ki te službe nadzoruje. Iskreno upam, da moje zaupanje v državo in nekatere službe ne bo omajano," je dodala.

Informacijska pooblaščenka bi lahko poročila podala že poleti

Poslanec SD-ja in predsednik Knovsa Matjaž Nemec pa je pozval k odgovorni in zadržani drži pri komentiranju podatkov, saj je prepričan, da za zdaj še nimajo dovolj informacij, da bi to lahko počeli. Kot je dejal, se s tem ukvarja tudi Knovs, in sicer so o tem spregovorili na zadnji seji, ko so govorili tudi o znanem nenapovedanem nadzoru pooblaščene skupine Knovsa v drugi polovici februarja, ki ga je vodil tedanji poslanec SDS-a Mahnič.

A razprave niso končali, pač pa jo bodo nadaljevali najverjetneje septembra, ko pričakujejo tudi pojasnila vrha policije in nekaterih strokovnjakov, predvsem pa Nemec najprej pričakuje poročilo informacijske pooblaščenke, ki vodi nadzor o tem. To poročilo bi lahko sicer podala že med poletnimi počitnicami, pričakuje Nemec.

"Če bo še več poslancev dobilo tovrstne izpise, bomo glede tega resnično zganjali velik hrup, predvsem v smislu vzpostavitve demokracije v tej državi," je napovedal poslanec NSi-ja Jožef Horvat. Foto: BoBo

Za podatke bo zaprosil tudi del opozicije

"Mislim, da ni nič na tem," pa je očitke o spornih vpogledih pospremil koordinator Levice Luka Mesec. Dodal pa je, da bi želel, da ustrezni organi to preverijo in se izkaže resnica. Od NSi-ja bi pričakoval tudi, da se oglasijo v primerih, "ko gre zares za posege v zasebnost in neprimerno vedenje predstavnikov oblasti". Pri tem je kot tak primer izpostavil, da je notranji minister Aleš Hojs "hodil med protesti v operativno-komunikacijski center policije, kjer pač ni njegovo mesto". Mesec sicer ni seznanjen, da bi za podatke o vpogledih zaprosil kateri izmed poslancev Levice.

Tudi Golubović je poslance pozval, naj dovolijo, da policija javno obrazloži, zakaj, kdaj in kdo je vpogledoval v njihove osebne podatke. So pa za evidenco o vpogledih zaprosili tudi v poslanski skupini LMŠ-ja. To bodo glede na podatke poslanskih kolegov storili tudi v SAB-u, v katerem so dodali, da je popolnoma nedopustno, če so se neupravičeni vpogledi zares zgodili.

Podatke o vpogledih v evidence so po informacijah STA-ja pridobili tudi nekateri sodelavci iz strokovnih služb. Pri enem izmed njih obstaja sum neutemeljenega vpogleda Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki sovpada z začetkom zaslišanj na preiskovalni komisiji o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije.

Horvat: Šarec in njegovi pomagači očitno vzpostavljali policijsko državo