Foto: Danes je nov dan
Foto: Danes je nov dan

Platformo Obljuba dela dolg, ki se ukvarja s spremljanjem in analiziranjem obljub oz. zavez iz koalicijske pogodbe vsakokratne vlade, sta pred dobrim letom dni skupaj odprla Center za preiskovalno novinarstvo Oštro in inštitut Danes je nov dan. Cilj platforme je krepiti nadzor nad delovanjem politike in prek tega dvigniti politično odgovornost v Sloveniji, pojasnjuje Nejc Horvat z inštituta Danes je nov dan.

Sorodna novica Robert Golob: Ker smo spremenili politično kulturo, imamo po 100 dnevih zaupanje ljudi

V tokratni analizi so pod drobnogled vzeli 33 zavez iz koalicijske pogodbe, izbrali pa so tiste, za katere so ugotovili, da vključujejo dovolj obsežne ukrepe, da so relevantne za javnost in tudi dovolj konkretne, da je njihovo izpolnjevanje mogoče ocenjevati. Glavni vir zavez je koalicijska pogodba, so jim pa pri izboru zavez na pomoč priskočili tudi strokovnjaki in javnost, predvsem nevladne organizacije, zdravniki, pravniki, okoljevarstveniki, sindikati, gospodarska zbornica in drugi, so pojasnili.

Zaveze iz koalicijske pogodbe, ki so jih vzeli pod drobnogled, so razdelili na osem področij, kot so na primer zdravstvo, okolje, infrastruktura in energetika ter kultura in mediji in druga. Obljubam bodo dodali analizo že sprejetih ukrepov in tistih, ki so še v pripravi. Na podlagi sprotnih dopolnitev bodo ocenili tudi, kako vlada izpolnjuje dane zaveze.

Doslej so analizirali oz. ocenili štiri zaveze iz koalicijske pogodbe aktualne vlade, za preostale, ki so jih vzeli pod drobnogled, pa računajo, da jih bodo do konca leta. Ob tem so spomnili, da so analizirali tudi 51 zavez v mandatu prejšnje vlade. Analiza je pokazala, da je Janševa vlada izpolnila 17 zavez, 31 pa jih je delno ali v celoti prelomila oz. sprejela kompromisno rešitev.