Tusk srečanja s Cerarjem ni komentiral. Foto: EPA
Tusk srečanja s Cerarjem ni komentiral. Foto: EPA
Cerar in Plenković prepričujeta komisijo

Po srečanju je Cerar poudaril, da bo v primerih, ko se bo pojavil več kot 15-minutni zastoj, mogoče preiti na ciljno usmerjen nadzor na mejnih prehodih s Hrvaško. Juncker pa je poudaril, da Slovenija korektno izvaja uredbo o sistematičnem nadzoru. Obenem pa je napovedal tudi, da bo imela Hrvaška od 27. junija popoln dostop do schengenskega informacijskega sistema.

Cerar je ob tem poudaril, da Slovenija uredbe ne bo izvajala v škodo Hrvaške, ki ji ne namerava škodovati. Cerar se je že pred tristranskim sestankom srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Oba sestanka je Cerar označil kot zelo konstruktivna.

Vsebine srečanja Tusk in Cerar nista razkrila javnosti, je pa Tusk že po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izrazil naklonjenost iskanju rešitve, ki bi še pred začetkom poletne sezone omogočila tekoče prehajanje državnih mej.

Pri Evropski komisiji so že pred srečanjem poudarili, da delajo vse, kar je mogoče, da bi odpravili težave, ki jih izvajanje uredbe o nadzoru zunanje schengenske meje prinaša na mejnih prehodih s Hrvaško.

Cerar in Plenković prepričujeta komisijo