Maraton je del evropsko usklajene preventivne akcije Hitrost, ki poteka ta teden, v Sloveniji pa so ob tem zagnali tudi kampanjo Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj.

Policisti bodo v današnji nadzor hitrosti vključili vsa tehnična sredstva, ki jih imajo na voljo. Foto: BoBo
Policisti bodo v današnji nadzor hitrosti vključili vsa tehnična sredstva, ki jih imajo na voljo. Foto: BoBo

Lani se je zaradi neprilagojene hitrosti pri nas zgodilo skoraj 3000 prometnih nesreč, kar je šest odstotkov več kot v letu 2020. Skrb vzbuajoče pa so posledice – lani je na cestah zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 49 ljudi, v zadnjih devetih letih pa kar 356 ljudi.

Policija in agencija za varnost prometa voznike in vse udeležence v cestnem prometu zato želita vnovič opomniti na to, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi skupaj. "Odgovorno ravnanje pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letošnje leto naredimo korak k bolj varnim cestam," je dejal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Tako kot je praksa že zadnjih nekaj let, so tudi tokrat vnaprej objavili lokacije, na katerih bodo delovali. S tem želijo na policiji pokazati, da je njihov namen delovati predvsem preventivno ter z željo, da vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k varnejšim cestam.

Lani je policija ugotovila več kot 124.400 kršitev cestnoprometnih predpisov s področja hitrosti, ki pomenijo približno tretjino vseh ugotovljenih kršitev.