S predlogom Zdravka Počivalška so zadovoljni tako v gospodarstvu kot v koaliciji. Foto: BoBo
S predlogom Zdravka Počivalška so zadovoljni tako v gospodarstvu kot v koaliciji. Foto: BoBo
Počivalšek ne gre na vladni safari
Počivalšek za znižanje obremenitve dela

Med svojimi glavnimi cilji je Počivalšek poudaril izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in posledično zvišanje dodane vrednosti ter nova delovna mesta.

Svoje delo bo meril z izboljšanjem svetovne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ki se je v zadnjih letih poslabšala, je poudaril. Kot je izpostavil, bodo preživeli tisti, ki se bodo lahko najhitreje prilagodili spremembam.

Med prvimi ukrepi je napovedal optimizacijo delovanja gospodarskega ministrstva. Delo bo treba organizirati tako, da bodo lahko naloge izvajali. Ob tem pa si želi, da bi potrebne ukrepe lahko izvedel v partnerstvu z gospodarskimi zbornicami, sindikati in drugimi deležniki ter tudi drugimi resorji.

Spodbujanje izvoza in tujih naložb
Država mora izvesti ukrepe za spodbujanje izvoza in tujih neposrednih naložb, meni Počivalšek. Pomembno se mu zdi, da ministrstvo vzpostavlja točko, na kateri lahko morebitni vlagatelji vse uredijo na enem mestu. Pričakuje večjo vlogo SID banke pri financiranju izvoznih programov in garancijah za izvozne posle. Pri gospodarski diplomaciji so bili v zadnjih letih premiki v pravi smeri, a še zdaleč rezultati niso najboljši mogoči, je dejal.

Med ukrepi je omenil tudi izboljšanje podpornega okolja za mala in srednje velika podjetja ter obrtnike, znižanje obremenitve dela in reformo javnega naročanja, pri čemer se mu zdi pomembno, da cena ne bo edino merilo in da bodo pristojni za posamezno naročilo zanj tudi odgovarjali.

Počivalšek namerava znova osamosvojiti Slovensko turistično organizacijo, del agencije Spirit, ki je pristojen za internacionalizacijo, pa narediti prožnejši.

Počivalšek: Privatizacija se mora nadaljevati
Glede privatizacije Počivalšek pravi, da se mora nadaljevati, a mora biti premišljena in temeljiti na strategiji. "Izpeljana mora biti v korist podjetij, ki se prodajajo, in širše družbe," je dejal. "To je lahko edini moto." Vsak primer prodaje je treba presojati posebej, meni.

Zavzel se je za pregledno upravljanje državnega premoženja in za izboljšanje donosnosti podjetij, ki bodo ostala v državni lasti. "Težava je, da pomemben del državnih podjetij ne dosega donosnosti vsaj v višini, kot so obresti za javni dolg," meni.

Počivalšek je omenil tudi boj proti sivi ekonomiji. Kot je dejal, so že vidni določeni rezultati, največje zagotovilo za boljšo plačilno disciplino pa je pravna država.

Mramor na čelu ministrstva
Po odstopu Jožefa Petroviča gospodarsko ministrstvo vodi finančni minister Dušan Mramor. DZ bo o Počivalškovem imenovanju odločal predvidoma na izredni seji v četrtek in petek.

Iz Term Olimia v vlado
Zadnjih 15 let je Počivalšek vodil Terme Olimia, dejaven je v Gospodarski zbornici Sloveniji (GZS), bil je tudi nagrajenec GZS-ja za leto 2004 in izbran za menedžerja leta 2010. Tako v gospodarski kot obrtni zbornici so njegovo kandidaturo pozdravili.

S predlogom sta bila zadovoljna tudi koalicijska partnerja SD in DeSUS, ki sta izpostavila Počivalškovo uspešno kariero gospodarstvenika. V opoziciji so bili previdnejši in bodo z oceno počakali na predstavitev načrtovane gospodarske politike.

DZ bo o imenovanju Počivalška za ministra glede na predlog za širitev dnevnega reda predvidoma odločal v okviru izredne seje, ki bo v četrtek in petek.

Počivalšek ne gre na vladni safari
Počivalšek za znižanje obremenitve dela