Foto: BoBo
Foto: BoBo

Del zapletov pri imenovanju tožilcev pa je po njegovih ocenah nastal tudi zaradi ministričinega šibkega vodenja pravosodnega resorja. Ponovil je očitek, da je vladi posredovala predlog, da se imenujejo na evropske funkcije tožilci, ki ne znajo tujega jezika.

A Janša zagotavlja, da bo vlada pri tem svoje delo opravila odgovorno, "s hitrostjo, ki bo svetlobna leta hitrejša od tega, kar počne državno tožilstvo v temeljnih primerih, ki bi jih moralo preganjati, pa jih ne". Pri tem je znova omenil očitke o pranju denarja v največji slovenski banki pred več kot 10 leti in tudi nedavno poravnavo s podjetjem, ki je gradilo Teš 6. To podjetje je priznalo korupcijo, je dejal in vprašal, ali je bila kakšna resna obtožnica državnega tožilstva. "Ko gre za hitrost ukrepanja, se tožilstvo lahko skrije v Postojnsko jamo v najnižjo luknjo," je dodal.

Sorodna novica Ministrica Kozlovičeva ne razrešuje zastoja pri imenovanju tožilcev

Počasnost očita tudi ustavnemu sodišču, saj da je škandalozno, da je ustavno sodišče, odkar ga vodi Rajko Knez, zadržalo 12 zadev, o katerih potem še ni odločilo.

Glede razprave o medijih v Evropskem parlamentu in imenovanja evropskih tožilcev pa je ocenil, da so, "potem ko je trdo jedro levičarske opozicije v Sloveniji pogorelo v slovenskem parlamentu, poskušali to bitko prenesti na evropski parket".

O tem, kdo ruši vlado

Tudi ko je govoril o razmerah v slovenskem političnem prostoru, je na vprašanje, kdo ruši stranke, ki sodelujejo z vlado, odgovoril, da če bi iskali ime, ki se s tem operativno ukvarja, še zdaleč pa ni edino, je to absolutno Gregor Golobič. Po Janševih besedah številni v strankah ali poslanskih skupinah trde levice to vedo, nekateri pa tudi ne in naivno mislijo, da sledijo programskim ciljem lastnih strank, "dejansko pa je to odraz nesuverenosti teh strank, ki se pustijo voditi od zunaj raznim interesnim lobijem, ne da bi v celoti sploh vedeli, kakšni interesi so zadaj".

Gradnja drugega tira

Nenavadno se mu tudi zdi, da se je za gradnjo odseka drugega tira med Črnim Kalom in Koprom prijavil le en ponudnik – konzorcij pod vodstvom domačega gradbenega podjetja Kolektor CPG. Vseh podrobnosti sam ne pozna, cene, ki so jih ponudili, pa so po njegovih besedah nizke in se "očitno računa na anekse". Naredili bodo vse za to, da teh aneksov ne bo.

Zakaj pogosto komunicira po Twitterju

Spregovoril je tudi o svojem tvitanju. Meni namreč, da Twitter ne bi bil zanimiv, če bi bil slovenski medijski prostor normalen. "Kjer medijski prostor ni normalen, je na delu samocenzura ali pač osrednji mediji opravljajo vlogo podaljškov političnih strank, tam pa je Twitter obramba pred cenzuro," je prepričan.