Foto: BoBo
Foto: BoBo

Organizator ponedeljkove dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je po Počivalškovih besedah zagotovil, da je imel vse usklajeno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sorodna novica Okužba na Olimpijskem komiteju Slovenije, a brez povezave s ponedeljkovo prireditvijo

"Če je storjena napaka, jo je treba priznati. Treba se je odgovorno obnašati do teh zadev," je poudaril. Po njegovih besedah velja počakati na vse informacije o dogodku in šele nato sprejeti odločitev.

"Verjamem, da bomo dobili vse informacije, ki so potrebne, da vemo, kaj se je v resnici dogajalo, in da tudi na osnovi tega sprejmemo odločitve. Organizator je odgovoren za izvedbo prireditve, ministrica pa bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti," je Počivalšek dejal o morebitni odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, ki prihaja iz vrst SMC-ja.

SMC je stabilen člen vlade

Počivalšek je ob robu današnjega obiska v Šoštanju, kjer se je v vlogi gospodarskega ministra pogovarjal o prestrukturiranju premogovniških območij, komentiral tudi razmere v SMC-ju. "Naša situacija v SMC-ju je stabilna, mi smo stabilen člen vlade," je zagotovil in opomnil, da se SMC pripravlja na programski kongres.

"Na njem bomo naredili vse, kar smo si zastavili za nalogo, in to stranko bomo skupaj z vlado pripeljali do rednih volitev. Če pa ima kdo kakšne druge želje, bo moral to narediti na drugačen način. Seveda bodo odločitve o tem, kaj bomo počeli, sprejemali člani SMC-ja, ne pa uredniki v nekaterih medijih," je še dodal.

Snubljenje parlamentarne levice

Poslanec SMC-ja Branislav Rajić pa je potrdil, da je v pogovorih s predstavniki levosredinskih strank prejel tudi ponudbe za prestop v levi tabor, a se mu ne zdijo realne, zato o njih zdaj ne razmišlja. Kot je še dejal, so bili vsi "predmet nekega tipanja", vendar so to po njegovi oceni "politični poskusi, da se doseže več, kot v tem trenutku imaš".

Ob pobudah za ponovno vzpostavitev levosredinske večine v DZ-ju se je v medijih v zadnjih dneh pojavil tudi scenarij, po katerem bi opozicijski LMŠ, SD, Levica in SAB pod svoje okrilje znova pridobili DeSUS in del poslancev SMC-ja.

V opozicijskih vrstah o tem za zdaj ni enotnih pogledov, prav tako ni videti, da bi o tem resneje razmišljali v SMC-ju in DeSUS-u. Poslanec SMC-ja Rajić pa je v izjavi v DZ-ju potrdil, da ponudbe iz levega tabora prihajajo, sicer bolj v pogovorih, pa vendarle. A "v trenutni konstelaciji" DZ-ja Rajić možnosti za oblikovanje takšne večine ne vidi.

Konkretnih informacij o tem, da bi kakšno ponudbo dobil še kdo drug od poslancev SMC-ja, Rajić nima. Tudi sam pa je govorice o predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču kot morebitnem kandidatu za mandatarja označil za "neresnična natolcevanja".

Težave ministra Počivalška pri prečkanju meje

Vladni ukrepi proti širjenju covida-19 so očitno prekrižali načrte tudi gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. Pretekli petek naj bi želel prečkati mejo s Hrvaško, a mu to ni uspelo, saj po nekaterih podatkih ni izpolnjeval pogojev, ki jih določa vladni odlok za izjeme, da mu ne bi bilo treba v karanteno. Po nekaterih informacijah naj bi minister Počivalšek po zapletu na meji telefoniral kolegu, notranjemu ministru Alešu Hojsu. Ta je na Twitterju zapisal, da je šlo le za komunikacijski šum, je poročala TV Slovenija.

Počivalšek neuspešno prečkal mejo s Hrvaško?