Gabrovec: Politični napad na ministrico Kustečevo je neprimeren

Nobeden od uslužbencev, ki so zdaj v osamitvi, pa ni bil v stiku s tistimi sodelavci, ki so bili na večerji brez obveznih zaščitnih mask.

Zaradi udeležbe na gala večeru se je preventivno osamila tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Kot je pojasnila, jo bodo testirali šele jutri, je poročala TV Slovenija.

Kustečeva je ponedeljkovo ravnanje po poročanju Kanala A pojasnila v pismu stranki. Kot je zapisala, so na večerjo prišli in odšli z maskami, za večerjo pa so bila "pred vstopom v jedilni prostor dana s strani organizatorja zagotovila, da so izpolnjeni vsi epidemiološki ukrepi, da je varno, da jih zaradi TV-prenosa in večerje nikomur od udeležencev ni treba nositi". Glede na nastalo situacijo se je odločila, da bo danes in v četrtek preventivno ostala doma, v četrtek zjutraj pa bo po dogovoru z NIJZ-jem opravila testiranje na okužbo z novim koronavirusom in se vrnila na delo takoj, "ko dobim rezultat – negativen, seveda", je še zapisala.

Počivalšek: Če je storjena napaka, jo je treba priznati

"Če je storjena napaka, jo je treba priznati. Treba se je odgovorno obnašati do teh zadev," je poudaril. Po njegovih besedah velja počakati na vse informacije o dogodku in šele nato sprejeti odločitev.

"Verjamem, da bomo dobili vse informacije, ki so potrebne, da vemo, kaj se je v resnici dogajalo, in da tudi na osnovi tega sprejmemo odločitve. Organizator je odgovoren za izvedbo prireditve, ministrica pa bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti," je Počivalšek dejal o morebitni odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, ki prihaja iz vrst SMC-ja.

NIJZ: V zaprtih prostorih je potrebno pravilno nošenje maske

NIJZ je objavil pojasnilo glede izdanega pozitivnega mnenja za izvedbo ponedeljkove dobrodelne prireditve OKS-ja, ki so se je med drugim udeležili predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Foto: Televizija, zajem zaslona
Foto: Televizija, zajem zaslona

Zadnja se je znašla pod plazom kritik, ko so po spletu zakrožile fotografije gostov za omizjem, na katerih udeleženci niso imeli zaščitnih mask, čeprav so v zaprtih javnih prostorih obvezne.

"V zaprtih prostorih je potrebno pravilno nošenje maske, ki pokriva nosno-ustni predel. Treba je zagotoviti prezračevanje zaprtih prostorov v skladu z navodili NIJZ-ja. Vse navedene ukrepe za preprečevanje prenosa obolenja covid-19 je treba dosledno izvajati," je razbrati iz komentarja NIJZ-ja.

Pri tem je ključnega pomena, da se dogodka udeležijo zgolj zdrave osebe, stalno vzdrževanje ustrezne priporočene razdalje med obiskovalci, higiena rok in higiena kašlja ter čiščenje in razkuževanje površin, s katerimi prihajajo v stik obiskovalci.

Mnenje izdano 14. septembra

Mnenje je NIJZ izdal 14. septembra glede na trenutne epidemiološke razmere. Organizatorja je pozval, naj spremlja razmere in morebitne spremembe odlokov, prav tako so ga izrecno pisno opozorili, da je v zaprtih prostorih potrebno pravilno nošenje mask oziroma druge zaščite nosno-ustnega predela.

Za izvajanje in upoštevanje ukrepov, navedenih v vlogi, je odgovoren organizator, so zapisali na NIJZ-ju. Ob tem so poudarili tudi odgovornost vsakega posameznika. "K preprečevanju širjenja covida-19 lahko s tem, da v vseh življenjskih situacijah dosledno izvajamo preventivne higienske ukrepe, prispevamo vsi," so prepričani.

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je že v torek poudaril, da bi moral organizator nadzorovati uporabo mask na prireditvi. "Ni dovolj, da samo pove, kako se je treba vesti," je dejal. Prireditev po njegovih besedah sploh ne bi smela potekati, dokler si navzoči ne bi namestili mask.

Pojasnila OKS-ja

Na OKS-ju so v torek pojasnili, da so javno dobrodelno prireditev, na kateri je bilo 140 ljudi, organizirali skladno s priporočili in navodili NIJZ-ja.

Pridobili so tako soglasje NIJZ-ja v skladu z odlokom o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi kot tudi soglasje policije. Kot organizatorji so za prireditev vodili seznam prisotnih, ob vhodu na prireditev so informacijske table obveščale o primerni medsebojni razdalji in higieni kašlja, vsebovale pa so tudi splošna pravila za preprečitev širjenja okužb.

Ob tem so poudarili še odgovornost vsakega posameznika za dosledno izvajanje preventivnih ukrepov.