Minister Počivalšek. Foto: TV Slovenija (zajem zaslona)
Minister Počivalšek. Foto: TV Slovenija (zajem zaslona)

"Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Računskemu sodišču noče dati vseh podatkov in dokumentov, povezanih z nabavo zaščitne opreme," je po poročanju Televizije Slovenija na sredni seji komisije za nadzor javnih financ povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je sicer predstavljal poročilo sodišča o delu za leto 2019. Po njegovih navedbah je ministrstvo precej neažurno pri zagotavljanju podatkov Računskemu sodišču in si bodo morali mogoče s kakšnimi drugimi ukrepi zagotoviti to dokumentacijo.

Po navedbah predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela je gospodarsko ministrstvo precej neažurno pri zagotavljanju podatkov Računskemu sodišču. Foto: BoBo
Po navedbah predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela je gospodarsko ministrstvo precej neažurno pri zagotavljanju podatkov Računskemu sodišču. Foto: BoBo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v izjavi novinarjem po seji vlade navedbe Vesela zavrnil. Kot je pojasnil, so doslej od Računskega sodišča prejeli 120 vprašanj, in sicer v treh sklopih. Na dva sklopa so odgovorili, na zadnjega so oz. bodo v teh dneh. "Vedno smo se odzivali na vprašanja vseh preiskovalnih organov, tako tudi Računskega sodišča," je zatrdil minister in napovedal, da bo tako tudi v prihodnje. Ob tem je poudaril, da gre za 120 zahtevnih vprašanj in je pri pripravi odgovorov nanje moral sodelovati velik oz. pomemben del ministrstva.

Na ministrstvu za gospodarstvo so tudi v pisnem sporočilu za javnost zavrnili namigovanja o neodzivnosti pri zagotavljanju informacij, ki jih za izvedbo revizije nabav zaščitne opreme potrebuje Računsko sodišče. Poudarili so, da so naredili vse za to, da revizorjem sodišča omogočijo pogoje za opravljanje dela.

"Vse informacije, ki jih sodišče potrebuje za izvedbo revizijskega postopka, smo posredovali na pregleden način. Aktivno sodelujemo v procesu in si želimo, da bi bil izpeljan hitro in v duhu objektivne razjasnitve dogajanja v prvih mesecih po izbruhu epidemije," so zagotovili. Dodali so, da želijo ovreči vsak dvom o njihovem ravnanju, ki je tudi v tem konkretnem primeru enako kot sicer: pregledno, učinkovito in odgovorno.

Počivalšek zatrdil, da sodeluje s preiskovalnimi organi