Nabave zaščitne opreme so v središču političnega dogajanja. Foto: BoBo
Nabave zaščitne opreme so v središču političnega dogajanja. Foto: BoBo

Nakupi zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa ne izginejo z dnevnega reda slovenske politike. Zadnje dejanje sage je bila preiskava pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, zaradi katere sta nenadoma odstopila notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Travner. Nabave zaščitne opreme so od zamenjave vlade in od razglasitve epidemije praktično edino torišče političnega spopada, in to je včeraj opisal tudi minister Počivalšek.

Sorodna novica Minister Počivalšek ne namerava odstopiti, ima tudi podporo Janše

"Zadnje mesece smo bili priča vztrajnemu in politično motiviranemu maličenju najpreprostejših in objektivnih podatkov. Seveda do te mere, da smo naš uspešni boj z epidemijo razvrednotili pred slovensko javnostjo," je povedal gospodarski minister, ki svojega položaja ne bo zapustil. Kot je zatrdil, ima tudi trdno podporo predsednika vlade.

Kaj je dejansko v ozadju zadnjih odstopov, je za zdaj mogoče samo ugibati, ampak politični analitik dr. Janez Markeš ob sicer precej kritikah na račun predsednika vlade Janeza Janše stihije v njegovem ravnanju ne vidi. "On je človek koncepta. On je edini politik, ki ima koncept, ki mu sledi in ga je sposoben tudi izvesti. Drugo, kar je, imamo ubogo in nebogljeno opozicijo, ki je bila že v položaju, da to vlado ima in jo rešuje in se je podrla sama. Ni je podrl Janša, Šarec je sam odstopil," je za Radio Slovenija povedal Markeš.

Minister Počivalšek po hišnih preiskavah ne namerava odstopiti s položaja, pri tem pa ima podporo predsednika vlade. Foto: TV Slovenija
Minister Počivalšek po hišnih preiskavah ne namerava odstopiti s položaja, pri tem pa ima podporo predsednika vlade. Foto: TV Slovenija

Praznjenje političnega prostora

Slovenska politika se je v parlamentu in na ulici razdelila na dva jasna pola, pa meni dr. Tomaž Deželan. "In nekako vse bolj prevzemata tudi podoben političen diskurz in tudi podobno izključevanje, ki pa ima za posledico polarizacijo družbe, izpraznjenje političnega prostora," je povedal Deželan, ki meni, da je leto 2020 z epidemijo še bolj razgalilo slovensko politiko. "Smo nekoliko prej prišli do točke, ko bomo morali resno premisliti o tem, kako delujejo naše politične institucije in kako bi morale, in to govorimo ne glede na trenutno sestavo vlade in opozicije, ampak generalno," je še dejal za Radio Slovenija.

Če sodimo po strankarskih izjavah, je nekaj novega te dni uspelo sporočiti samo iz Nove Slovenije, ko so povedali, da se ne strinjajo z zunajsodnimi političnimi procesi in da morajo v pravni državi odločati sodišča, ne pa ulica ali politika.