Podbregar je v ponedeljek prejel obtožnico, ki ga med drugim bremeni, da je nenamensko porabljal denar iz t. i. črnega fonda Sove. Foto: RTV SLO
Podbregar je v ponedeljek prejel obtožnico, ki ga med drugim bremeni, da je nenamensko porabljal denar iz t. i. črnega fonda Sove. Foto: RTV SLO
Anton Rop in Janez Janša
Janez Janša je prejšnji teden vložil civilno tožbo, s katero zahteva javni umik izjave in javno opravičilo Antona Ropa za to izjavo. Foto: RTV SLO

Obveščevalna dejavnost je bila dokumentirana, zato bi ti dokumenti, če so obstajali, morali obstajati v arhivih Sove.

Pavel Gantar
Podbregar pričal pred komisijo

Iztok Podbregar je komisiji za nadzor tajnih služb podal izjavo v zvezi z domnevnim prisluškovanjem premierjema Slovenije in Hrvaške.

Kakšna je vsebina njegove izjave, Podbregarjev odvetnik Aleksander Čeferin ni mogel povedati. Dodal pa je, da nekdanji direktor Sove na vprašanja poslancev ni odgovarjal. Nekateri člani komisije so Podbregarja zato obtožili, da se izmika zaslišanju in da se dogovarja z eno od političnih strani, kako bo odgovarjal na vprašanja.

Čeferin je še poudaril, da je Podbregar o ugotovitvah Sove obveščal tri predsednike vlad, Janeza Drnovška, Antona Ropa in Janeza Janšo. Obveščanje je potekalo tako ustno kot pisno. Na vprašanje, ali o tem obstajajo dokumenti na Sovi, pa je Čeferin povedal, da dokler je bil direktor Sove Podbregar, dokumenti niso uhajali iz agencije.

Janše Podbregarjevo pričanje ne skrbi
Ob tem je Čeferin zavrnil tudi navedbe tednika Mag, da naj bi Podbregar poročal všečno Ropu. Dejal je, da direktor Sove ne poroča všečno in nevšečno, temveč predstavlja dejstva.

V zvezi s pričanjem Podbregarja je premier Janez Janša dejal, da ne ve, kaj je bilo na pričanju in ga to popolnoma nič ne skrbi.

Gantar: Komisija po informacije odšla na Sovo
Predsednik komisije za nadzor tajnih služb Pavel Gantar pa je povedal, da Podbregar ni ne potrdil ne zanikal informacij, da je Sova leta 2004 ujela dogovore o incidentih v Piranskem zalivu med Janšo in Sanaderjem. Komisija se je zato sama odpravila na Sovo preveriti te informacije. Kot je dejal Gantar, naj Podbregar več ne bi želel povedati, ker so proti njemu vložene kazenske ovadbe kot sredstvo pritiska in to naj bi ga odvrnilo, da bi bil na komisiji bolj zgovoren.

Odzivi poslancev mešani
Predstavniki poslanskih skupin so o pričanju podali zelo različne razlage. Tako je Dušan Kumer, SD, dejal, da je po njegovem iz vsebine izjave razvidno, da je stvar na Sovi dokumentirana, pa tudi odstop Šinkovca naj bi dokazoval, da je ta le odpiral vrata vladni komisiji. Nasprotno pa je Miro Petek, SDS, pripomnil, da je bil Podbregar do komisije zelo ciničen in da je našteval predvsem svoje zasluge za državo, ni pa pričal.

Pravni strokovnjak Rajko Pirnat pa je opozoril, da je Podbregarjeva ustavna pravica, da ne odgovarja na nekaj, kar bi ga lahko inkriminiralo.

Podbregar pred zaslišanjem: Sova je delovala zakonito
Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je pred zaslišanjem dejal,da je Sova v času njegovega vodenja delovala zakonito. Dejal je še, da so v času njegovega vodenja obstajali natančni zapisi in dokumenti o vseh aktivnostih agencije, za delovanje v zadnjem letu pa je odgovoren dosedanji direktor Matjaž Šinkovec in njegovi sodelavci. Podbregar ocenjuje, da ga želijo nekateri politiki diskreditirati. Ponovno je poudaril, da se zaslišanja pred komisijo udeležuje prostovoljno.

Komisijo zanima informacija o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu med Janezom Janšo in Sanaderjem, kar premier zanika. Poslanec SD-ja in nekdanji premier Anton Rop je namreč 17. junija zatrdil, da naj bi Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 v okviru mednarodnega spremljanja zvez ujela, da sta se Janez Janša, takrat vodja najmočnejše opozicijske stranke, in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

Janša zanika Ropove navedbe
Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, na Sovi pa so zatrdili, da pri njih o tem ni dokumentov. Tudi Rop ni predstavil nikakršnega dokumenta, ki bi govoril v prid njegovim navedbam.

Sicer pa je predsednik vlade Janez Janša za komercialno televizijo v nedeljo pojasnil, da je v pogovoru s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem leta 2004 poskušal umiriti situacijo po incidentu na meji ob aretaciji takratnega poslanca SLS-a Janeza Podobnika. Ponovil je, da Rop svojih trditev ne bo mogel dokazati, ker niso resnične. Če bo kdo ponovil enake laži, ga čaka enaka usoda, je med drugim dejal premier.

Obveščevalna dejavnost je bila dokumentirana, zato bi ti dokumenti, če so obstajali, morali obstajati v arhivih Sove.

Pavel Gantar
Podbregar pričal pred komisijo