Zadnji dve leti in pol je Šinkovec kot član Severnoatlantskega sveta, ki na ravni veleposlanikov vodi Nato, sodeloval pri sprejemanju odločitev zavezništva. Foto: RTV  SLO
Zadnji dve leti in pol je Šinkovec kot član Severnoatlantskega sveta, ki na ravni veleposlanikov vodi Nato, sodeloval pri sprejemanju odločitev zavezništva. Foto: RTV SLO

Šinkovec se je Podbregarju zahvalil za korektno predajo poslov in poudaril, da sta v preteklosti vedno konstruktivno sodelovala. Šinkovec je bil namreč zadnjih osem let veleposlanik pri zvezi Nato in kot tak pri svojem delu odvisen tudi od obveščevalnih podatkov.

eden tistih, ki so jih tovrstne službe nadzorovale še pred demokratizacijo Slovenije".

Podbregar, ki se bo po odhodu s Sove posvetil akademskemu znanstvenoraziskovalnemu delu, je povedal, da ga veseli, da je vodenje agencije lahko predal človeku z bogatimi diplomatskimi izkušnjami, ki mu bodo pri opravljanju nalog olajšale delo. Zelo je tudi ponosen na sodelovanje z vrhunskimi strokovnjaki in na uspehe, ki so jih dosegli pri zagotavljanju nacionalne in kolektivne varnosti.

Šinkovca je vlada imenovala za direktorja Sove 21. septembra. Med drugim je bil poslanec SDSS-ja (1990-1992), veleposlanik v Veliki Britaniji (1992-1997), državni podsekretar na ministrstvu za zunanje zadeve (1997-1999), veleposlanik in vodja stalne misije pri zvezi Nato(1999-2004) ter stalni predstavnik Slovenije v Severnoatlantskem svetu (od 2004 do zdaj). Ministrstvo za zunanje zadeve ga sicer na svojih spletnih straneh še vedno navaja kot veleposlanika pri Natu in Zahodnoevropski uniji.