Letošnji nagrajenci. Foto: Društvo novinarjev Slovenije
Letošnji nagrajenci. Foto: Društvo novinarjev Slovenije

Tridnevni festival je tako kronala podelitev stanovskih nagrad Čuvaj/Watchdog, ki so v minulem letu s svojim delom navdušili in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo.

Poroto za izbor nagrajencev za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji so sestavljali Uroš
Hočevar, Katja Goljat, Bor Slana, Matej Družnik in Uroš Abram. Prejeli so osem predlogov za nagradi za dosežke mladih novinarjev, 31 predlogov za izstopajoče novinarske dosežke in štiri predloge za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

Za življenjski prispevek nagrajena novinarka Jane Sonja Grizila

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejela Sonja Grizila, novinarka revije Jana, in sicer za njen izjemni prispevek k pogosto spregledanemu revijalnemu novinarstvu.

Grizila je v govoru ob prejemu nagrade poudarila pomen Jane kot medija, ki poleg lahkotnih vsebin razkriva tudi zelo resne teme. Spomnila je na obdobje, ko so sile, ki danes izsiljujejo z referendumi, spravile Jano v stečaj. Prihodnost novinarstva je povezana z demokracijo, je dejala in izpostavila pomen kvalitetnega novinarstva. Poudarila je tudi sodelovanje med novinarskimi kolegi, ki ga je bilo včasih več. Ob omembi konkretne zgodbe o otrocih je prosila za podporo ob pobudi za ustanovitev varuha otrokovih pravic.

Za Čuvaja za izstopajoči novinarski dosežek je bilo kar nekaj predlogov za dobro opravljeno delo celotnih uredništev, katerih dobro delo je porota prepoznala. Kljub temu se je vrnila k ustaljeni praksi, po kateri nagrajuje predvsem posameznike ali izjemne vsebinske projekte. Eden takšnih je mednarodni projekt Slovar spolne vzgoje novinark RTV Slovenija Urške Henigman in Neže Prah Seničar, ki nagovarja mlade. Drugi pa preiskovalna zgodba novinark POP TV Alenke Marovt in Neže Steiner o vzporednem zdravstvenem sistemu.

Za izstopajoči novinarski dosežek za izjemen novinarski instinkt in smisel za pripoved je porota s Čuvajem nagradila tudi novinarja Dnevnika Ervina Hladnika Milharčiča, ki je bil v Kijevu na dan začetka vojne. Prav tako pa tudi podkast o človekovih pravicah in pravicah žensk Na pravi strani avtorice Tite Mayer s prvega programa Radia Slovenija (Prvi).

Letošnji debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev sta pripadli novinarki Dela Pii Prezelj, ki "navdušuje s svojim poznavanjem in povezovanjem mlade kulturne scene", in političnemu novinarju Večera Luki Mlakarju. Porota sicer ocenjuje, da je vsakoletna bera debitantov obetajoča, tudi letos so bili predlagani mladi novinarji in novinarke iz osmih različnih medijev, ki odražajo sliko naše medijske krajine. "To dokazuje, da številni mediji mlade generacije novinarjev uspešno vključujejo v uredništva," so navedli.

Na področju novinarske fotografije je Čuvaja za najboljšo posamično fotografijo porota izbrala delo, ki pooseblja zgodbo uničujočega požara na Krasu in boja z njim, fotoreporterja Večera Andreja Petelinška. Čuvaja za najboljšo reportažo, ki je prav tako nastala na Krasu, je prejel fotoreporter Dnevnika Jaka Gasar.

Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek v tem letu je prejelo uredništvo Oštra in uredništvo Informativnega programa Štajerskega vala. Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek s področja novinarske fotografije v letu 2022 je prejel fotoreporter Dnevnika Nik Erik Neubauer za reportažo s protestov proti pogoju PCT.

Novinarske nagrade Društva novinarjev Slovenije, ki povezuje skoraj 900 članov, so nagrade, ki jih podeljuje novinarska skupnost, med letošnjimi nagrajenci pa je kar nekaj takšnih, ki niso člani DNS-ja.

Podeljene novinarske nagrade

Medijsko ogledalo

Zadnji dan festivala se je popoldne začel s tradicionalno rubriko, Medijskim ogledalom, ki je bilo letos okoljsko obarvano. Kot so navedli v društvu, so razmišljujoči posamezniki predstavili svoj pogled na medijsko poročanje o podnebnih spremembah.

Spletne platforme proti novinarstvu

Sodelujoči so govorili tudi o vplivu spletnih platform na novinarsko delo. O tej temi so razpravljali profesor in predstojnik oddelka za komunikologijo na ljubljanski fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević, odgovorni urednik za digitalne medije pri Bloomberg Adria Daniel Fazlić, odgovorni urednik 24ur.com Jure Tepina, urednica Razkrinkavanja.si Katarina Bulatović in novinarka Kaja Jakopič.