Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Minister za obrambo Matej Tonin je novinarki TV Slovenija Nataši Markovič zanikal povezave s podjetjem Acron, ki je sicer specializirano za modno galanterijo, darilni, pisarniški in šolski program, a mu je država zaupala 30-milijonski posel glede nabave zaščitne opreme.

Dober posel za podjetje, kjer je zaposlena Toninova mama, ali zgolj za naključje v izrednih razmerah? Ministra je Markovičeva vprašala, če je imel kakršen koli vpliv na izbor dobavitelja. "Nikakršen, saj ministrstvo za obrambo ne kupuje zaščitne opreme, temveč jo blagovne rezerve, ki sodijo pod ministrstvo za gospodarstvo," je dejal Tonin in dodal, da za posel sploh ni vedel – čeprav je gospodarski minister Zdravko Počivalšek izrekel javno zahvalo podjetju Acron.

Podjetje Acron se do zdaj nikoli ni ukvarjalo z dobavo zaščitne opreme. Gre za podjetje, ki je specializirano za modno galanterijo, darilni, pisarniški in šolski program.

Tonin zanika vpletenost v posle z nabavo zaščitne opreme

Acron: Roki dobave celo 14 dni krajši

Se Toninu to zdi kaj čudno? "Čudno je, da nekateri stari dobavitelji blagovnim rezervam ne zmorejo dobavljati zaščitne opreme. Kot poznate situacijo po svetu, je precejšnja vojna, zlasti na Kitajskem, pri dobavi zaščitne opreme," je povedal obrambni minister.

Čeprav so državne blagovne rezerve sklenile 30-milijonski posel, so do zdaj podjetju Acron nakazali le 234 tisoč evrov za dobavo zaščitnih mask. Direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek je v telefonskem pogovoru za našo televizijo povedal, da je bistvo, da zaščitna oprema pride, saj ima ves svet z njo težave.

Posel, zaupan Acronu, razburja

Izvršni direktor podjetja Acron pa je za TV SLO zagotovil, da so družinsko podjetje in da Toninova mama ali minister Tonin nista imela nič s tem poslom. V Acronu pravijo, da bi opremo lahko prodali kamorkoli, pa so se zaradi družbene odgovornosti odločili, da jo zagotovijo Sloveniji.

Tonin sicer dodaja, da dvomi da bo posel Acronija tudi izpeljan zaradi težav z dobavami. V podjetju Acron pa zapišejo, da posel za zdaj poteka skladno s pogodbemimi določili, roki dobave pa so celo 14 dni krajši kot pogodbeno dogovorjeni. Dodali so, da bodo cel posel izpeljali z lastnimi sredstvi.

ODGOVOR MINISTRSTVA ZA GOSPODARSTVO

Vlada je 24. marca ustanovila medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Vodi jo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin.

Skupina je v okviru svojih nalog sprejela protokol o zbiranju ponudb in nujni nabavi zaščitne opreme, ki določa, da je za izbor opreme odgovorna Uprava RS za zaščito in reševanje (sodi pod okrilje ministrstva za obrambo), ki Zavodu RS za blagovne rezerve predloži oz. potrdi zgolj tiste ponudbe (sodi pod okrilje ministrstva za gospodarstvo), za katere oceni, da so ustrezne. Zavod nato pripravi in podpiše pogodbo z dobaviteljem ter uskladi aktivnosti za prevzem opreme v Sloveniji, ki jo nato preda upravi za zaščito in reševanje, ki poskrbi za njeno nadaljnjo distribucijo.

"Podpis pogodbe med blagovnimi rezervami in podjetjem Acron je tako kot vse ostale pogodbe potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdila uprava za zaščito in reševanje, pri blagovnih rezervah pa so nato izvedli vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo," so zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Tonin na Facebooku: Politikantski poskus, da me oblatijo in umažejo

Obrambni minister se je nato oglasil tudi na Facebooku, kjer je znova zanikal vpletenost v zgodbo in dodal: "Danes je eden tistih dni, ko te napadejo brez razloga, samo zato, ker si in ker potrebujejo tarčo. Najbolj podlo pa je, da vpletejo še družino, ki pri tem nima nič. Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskus nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano."

Dodal je, da je njegova mama res ena izmed 200 zaposlenih v podjetju Acron, ni pa lastnica podjetja. "Ministrstvo za obrambo se ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo."

"Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije, naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve," je Tonin končal zapis.