Foto: Janko Petrovec
Foto: Janko Petrovec

Skoraj 23 metrov dolgo letalo, ki lahko prepelje 11.600 kilogramov tovora, je že opremljeno s simboli Slovenije in tudi znano silhueto Martina Krpana. Po tem literarnem junaku je transportno letalo namreč dobilo ime. Floti Slovenske vojske se bo prvo izmed dveh letal pridružilo čez tri mesece, kmalu za tem pa bo v Slovenijo dostavljen še modul za gašenje požarov.

Italijanski dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec si je letalo dopoldne ogledal v tovarni v kraju Caselle blizu Torina, ekskluzivni posnetki letala bodo objavljeni v Dnevniku ob 19.00 na TV Slovenija.

Drugo taktično letalo bo v Sloveniji čez dobro leto dni

Z Ministrstva za obrambo so danes sporočili, da sta minister Marjan Šarec in njegov italijanski kolega Guido Crosetto pred dnevi podpisala sporazum o nakupu še enega taktičnega transportnega letala C-27J spartan, ki ga proizvaja italijansko podjetje Leonárdo. Pravzaprav sta ministra podpisala spremembo k Izvedbenemu dogovoru med Ministrstvom za obrambo Italijanske republike in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije o sodelovanju na področju vojaškega letalstva iz leta 2021 in opredeljuje nakup še drugega taktičnega transportnega letala C-27J spartan po modelu vlada vladi, torej brez posrednikov.

Z nakupom drugega taktičnega transportnega letala bo imela Slovenska vojska zagotovljeno stalno operativnost letalskega transporta pripadnikov Slovenske vojske in tovora za svoje potrebe, potrebe države pri prevozu ljudi in tovora ob naravnih in drugih nesrečah ter za pomoč pri gašenju požarov v naravi. Letali bosta tako omogočali razpoložljivost zmogljivosti in zapolnitev vrzeli v primerih, ko eno letalo zaradi tehničnega vzdrževanja ne bo na voljo. Hkrati bosta letali razpoložljivi za druge državne organe Republike Slovenije in na voljo tudi za morebitne potrebe Nata in Evropske unije.

Foto: Janko Petrovec
Foto: Janko Petrovec

Drugo letalo cenejše od prvega

Kljub dveletnemu razmiku od podpisa izvedbenega sporazuma, po katerem je MORS kupil prvo taktično transportno letalo C-27J spartan, je v postopku pogajanj uspelo, da so za enako konfiguracijo drugega letala dosegli nižjo ceno za skoraj 3,5 milijona evrov, pravijo na Ministrstvu za obrambo. Cena drugega letala z enako konfiguracijo, kot jo ima prvo letalo, znaša 45.408.679,04 evra brez DDV-ja, vrednost prvega letala C-27J vključno s certifikacijo, standardnim in specialnim modulom MEDEVAC, modulom za biološko dekontaminacijo, balističnim modulom in z vključeno dveletno garancijo pa 48.854.759,25 evra brez DDV-ja. Že kupljena modula za gašenje požarov in prevoz potnikov bosta lahko izmenično uporabljali obe letali. Skupaj stroški nakupa dveh taktičnih tovornih letal C-27J vključno z vsemi moduli in logistično podporo, zavarovanjem, stroški certifikacije, stroški upravljanja in administrativnimi stroški znašajo 128.911.575,43 evra brez DDV-ja.

Hangarja za novi letali še ni

Zaradi velikosti vertikalnega stabilizatorja in zapolnjenih zmogljivosti bo treba za letali C-27J Spartan zgraditi nov hangar, kje in kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno. Po nekaterih podatkih naj bi prvo letalo začasni hangar dobilo v Mariboru, ker se bo v Cerkljah ob Krki začela prenova vzletne steze. Dolgoročno naj bi sicer obe letali svoj prostor dobili na edinem vojaško-civilnem letališču v Sloveniji, v Cerkljah ob Krki. Dodatno težavo že dolgo predstavlja veliko pomanjkanje pilotov in letalskih tehnikov, ki so ključni pri vsakem poletu. Ministrstvo za obrambo sicer trenutno štipendira 20 pilotov.

Država za 45 milijonov evrov naročila še eno letalo Spartan