Nakup bo sofinanciran s podporo sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc
Nakup bo sofinanciran s podporo sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc

Obrambni minister Marjan Šarec in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin sta s predstavnikom družbe Air Tractor Europe SL Rafaelom Selmom Beltránom podpisala pogodbo za nakup manjših gasilskih letal tipa Air Tractor. "Ta dan smo čakali od lani, ko smo doživeli največji požar v naravnem okolju v Sloveniji. Že takrat je padla odločitev, da potrebujemo namenska letala za gašenje iz zraka. Takoj smo začeli pripravljati dokumentacijo in plod vsega je današnji slovesni podpis pogodbe, ki bo omogočil začetek novega ciklusa v boju proti naravnim katastrofam," je Šarec povedal po podpisu.

Air Tractor leta 2019 v uporabi hrvaške vojske. Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BoBo
Air Tractor leta 2019 v uporabi hrvaške vojske. Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BoBo

Vlada je namreč konec lanskega leta odobrila nakup manjših letal za gašenje požarov. Analize po lanskem požaru na Krasu so pokazale, da je najprimernejša rešitev nakup novih manjših letal za gašenje Aitractor at802 Fire Boss z zmogljivostjo odmeta dobrih 3000 litrov vode. Glede na pogodbo bi naprej kupili štiri letala, prvi dve naj bi dobili že junija letos, drugi dve pa prihodnje leto, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc. Sklep vlade sicer opcijsko predvideva nakup šestih letal, tako da bi lahko morda leta 2025 dokupili še dve.

To je Šarec potrdil tudi v izjavi za medije, kjer je poudaril, da začenjajo "postavljati nov sistem, ki ga do zdaj nismo imeli in ki bo omogočil preprečevanje tako velikih požarov". Letala bodo namenjena pravočasnemu odkrivanju in zatrtju požara. To letalo bo po njegovih besedah imelo vlogo, "kot jo ima gasilni aparat, saj vemo, da začetni požar lahko pogasimo z gasilnim aparatom, vsaka naslednja minuta pa že terja cisterne vode."

Ključna razlika bo, da se bodo letala odzivala hitro in da bodo na požarišču takoj, saj smo do zdaj morali čakati kapacitete iz drugih držav. Letala bodo po Šarčevih besedah na voljo tudi za druga požarišča znotraj EU-ja in bodo del celotnega sistema. "Danes se začenja nova doba boja z naravnimi katastrofami," je poudaril.

"Ta letala nam bodo omogočila, da se bomo odzvali hitro in ne bomo prepuščeni zmogljivostim drugih držav," je prepričan minister Šarec. Foto: BoBo

Mors štipendira bodoče pilote

Ministrstvo za obrambo je vrednost izgradnje zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka ocenjevalo v vrednosti 23 milijonov evrov z DDV-jem. Z izgradnjo pa nameravajo doseči uspešno delovanje enot za gašenje iz zraka, jih umestiti v sistem zaščite in reševanja, zanje pridobiti ustrezen kader ter zagotoviti vzdrževanje in ustrezno bazo.

Minister Šarec je zagotovil, da bodo takoj začeli izobraževati pilote. "V začetni fazi bodo pilotirali piloti z izkušnjami, sprva bodo to vojaški piloti. Pozneje bodo možne druge rešitve. Cilj je, da letala čim prej spravimo v operativno uporabo," je dejal.

Po njegovih besedah na ministrstvu za obrambo štipendirajo šolanje pilotov in letos bo šolanje končal eden, v letu 2024 trije, v letu 2025 devet in v letu 2026 sedem pilotov. Minister je povabil vse zainteresirane, da se prijavijo, saj so štipendije za pilote na voljo.

Po ministrovih pojasnilih bodo letala najprej pilotirali vojaški oz. zainteresirani piloti, zaposleni v državni upravi. Foto: BoBo
Po ministrovih pojasnilih bodo letala najprej pilotirali vojaški oz. zainteresirani piloti, zaposleni v državni upravi. Foto: BoBo

Treba bo sprejeti tudi ustrezne zakone

Ker bo enota za gašenje torej umeščena v sistem zaščite in reševanja, bo treba izdelati še načrte za njeno delovanje ter po potrebi zagotoviti oziroma dopolniti zakonske/podzakonske podlage za zajemanje vode iz vodnih virov v Sloveniji ter vzletanje in pristajanje letal na ustreznih vodnih površinah v Sloveniji.

Šarec je opisal, da bodo imela naročena letala možnost polnjenja na tleh s sladko vodo. "Morska slana voda ni najboljša za okolje, zato smo tudi to upoštevali. Pristala bodo na letališču, načrpala in odletela nazaj," je navedel in poudaril, da bodo imela letala tako plovce kot kolesa. Ob tem je izpostavil še naročilo modula za letalo spartan, ki bo omogočal zajem 8000 litrov vode.

Letala bodo delovala čim bližje območja, kjer je nevarnost požarov v naravnem okolju. Foto: EPA
Letala bodo delovala čim bližje območja, kjer je nevarnost požarov v naravnem okolju. Foto: EPA
Letos bosta dobavljeni dve dvosedežni letali, naslednje leto pa dve enosedežni letali. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc
Letos bosta dobavljeni dve dvosedežni letali, naslednje leto pa dve enosedežni letali. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc

Kje bodo letala?

Osnovna baza bo ali na Letališču Cerklje ob Krki ali pa, glede na civilno registracijo, brniško letališče. V času požarne sezone pa bi bila letala premeščena na letališča bližje območjem z večjo požarno ogroženostjo, kot so Divača ali Ajdovščina. "Letala bodo stacionirani v eni izmed letalskih baz, v času nevarnosti požara pa na terenu," je potrdil tudi Šarec. Poskrbeli bodo za dodatne hangarje in za specifična znanja letalskih tehnikov, da bodo letala primerno vzdrževana. "Vse bo v dogovoru s proizvajalcem, da bodo vedno v optimalnem stanju," je še dodal.

Obrambno ministrstvo je v sporočilu za javnost pojasnilo še, da imajo letala razpon kril 18 metrov, dolga so 10,9 metra, visoka pa 4,9 metra. Njihov rezervoar za vodo ima prostornino 3028 litrov, za vzlet pa na kopnem potrebujejo 600 metrov dolgo stezo (oz. 1005 metrov v primeru ovir v višini 15 metrov), na vodnih površinah pa ta znaša 670 metrov (oz. 1707m v primeru ovir v višini 15 metrov).

Šarec podpisal nakup gasilskih letal

"Slovenija bo varnejša"

Na podpis pogodbe se je odzavl tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Na Twitterju je zapisal, da bo S tako okrepljenimi kapacitetami Slovenija varnejša, okrepila pa bo tudi skupen odziv v EU-ju, saj bo lahko pomagala drugim v primeru preobremenjenih kapacitet, je dodal.