Predsednik odbora DZ-ja za zadeve Evropske unije (OEU) Marko Pogačnik je po srečanju Roberte Metsola s člani OEU-ja in komisije DS-ja za mednarodne odnose in evropske zadeve povedal, da so govorili o prednostnih nalogah predsedovanja Svetu EU-ja in dveh največjih dogodkih, ki jih bosta OEU in komisija državnega sveta gostila v okviru predsedovanja. Julija bo potekalo srečanje predsednikov odborov za zadeve EU-ja, novembra pa plenarno zasedanje Konference odborov parlamentov EU za evropske zadeve.

Predsednik komisije DS-ja Bojan Kekec je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da so dogodki, ki jih bosta organizirala oba domova slovenskega parlamenta, pomembni tudi za prihodnost Evrope. Pomembni so v smislu sodelovanja med Evropskim parlamentom in nacionalnimi parlamenti, je poudaril.

Po Pogačnikovih besedah so govorili še o načrtu za odpornost in okrevanje ter tudi o konferenci o prihodnosti Evrope, pri vodenju katere bo imela pomembno vlogo tudi Slovenija.
Prva podpredsednica Evropskega parlamenta Metsola je dejala, da je konferenca pomembna za to, da bi ugotovili, kam naj gre EU. "V središču tega, kamor želimo, da gre EU, mora biti parlamentarna dimenzija," je poudarila.

Veseli se sodelovanja s kolegi v slovenskem parlamentu pri zagotavljanju te dimenzije in tudi pri poudarjanju tega, da je Evropa pomembna za Slovenijo. "V Evropskem parlamentu se veselimo plodnega sodelovanja v prihodnjih šestih mesecih," je dejala.

Prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja so sicer po besedah Metsole zelo blizu prednostnim nalogam Evropskega parlamenta, pa naj gre za širitev na Zahodni Balkan, kibernetsko varnost ali migracije.

Prvo podpredsednico Evropskega parlamenta, pristojno za stike z nacionalnimi parlamenti, sta najprej sprejela Pogačnik in Kekec. Pred pogovorom s člani pristojnih odborov in komisije parlamenta pa se je sestala tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom DZ-ja Igorjem Zorčičem.