Sogovorniki so v Pogledih Slovenije razpravljali o tem, kdo ima v današnji Sloveniji privilegije in komu je najtežje. Foto: MMC RTV SLO
Sogovorniki so v Pogledih Slovenije razpravljali o tem, kdo ima v današnji Sloveniji privilegije in komu je najtežje. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Kožuh Novak
Če bodo mladi hoteli na stara leta spodobno živeti in spodobno umreti, bodo morali obdržati ta sistem, je prepričana Mateja Kožuh Novak. Foto: MMC RTV SLO

Sogovorniki v nocojšnjih Pogledih Slovenije, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, Žiga Vavpotič iz Zavoda Ypsilon, podjetnik Dušan Šešok, predsednik sindikata Pergam Janez Posedi in predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič, so razpravljali o tem, kdo je (bolj) sebičen - starejši ali mladi - ter kdo koga izkorišča.

Da starejša generacija "izkorišča" mlajše, ker jim ti plačujejo pokojnine, sami jih pa verjetno ne bodo imeli, je po mnenju predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije Mateje Kožuh Novak "grozno natolcevanje". "Sistem je tako narejen, da zdajšnja generacija delavcev plačuje za upokojence. Naša generacija je živela v času, ko je bilo delavcev veliko in upokojenih malo in so plačevali za vrtce, za ceste itd." opozarja.

Ob tem mladi generaciji polaga na srce: "Če bodo hoteli na stara leta spodobno živeti in spodobno umreti, bodo morali obdržati ta sistem. Državo boste vedno lahko držali za 'kravateljc', bank pa ne."

"Najlažje je varčevati tako, da se ti vsak mesec nekaj vzame in se nekaj nalaga," o sistemu pokojnin pravi Kožuh Novakova. Pri tem opozarja, da njej sami pri 30 letih ni bilo treba razmišljati o svoji pokojnini, danes pa je povsem drugače.

"Rešitev je v medgeneracijskem sodelovanju"
"Najboljši mladi nam danes množično odhajajo v tujino in to bi nas moralo skrbeti," pa o trenutnem stanju v Sloveniji pravi Vavpotič. Sam ključno rešitev vidi v medgeneracijskem sodelovanju - sami so tako v projektu Simbioz@ starejšim poklonili 20.000 delovnih ur. "Mi se zavedamo, da starejšim ni lahko, vendar pa mora biti medgeneracijsko sodelovanje dvosmeren proces," poudarja.

Sindikalist Dušan Semolič pa "krivca" vidi drugje: "Najbolj sebičen je kapital." "Ne smemo s prstom kazati na mlade, ker ti nosijo največji križ v današnji družbi," poudarja. Tudi starejši so bili pod pritiskom, dodaja. Podjetnik Dušan Šešok pa ob tem pravi, da se je "stres začel eksponentno dvigati v zadnjih 10, 15 letih". "Vsi smo pod blaznim pritiskom. Globalna konkurenca je taka, da če mi ne bomo tega pritiska prenesli, bodo še v slabšem položaju, še manj konkurenčni," na položaj, v katerem se je znašla država, gleda Šešok.

Ni rešitev, da Slovenija najema posojila za pokojnine
Ta še opozarja, da ni rešitev niti, da Slovenija zdaj najema posojila v tujini, zato da plačujejo starejšim pokojnine, posojila pa bodo nekoč morali plačevati mladi.

Sindikalist Janez Posedi pa opozarja: "Pokojnine niso privilegij, ampak pravica." Na vprašanje o privilegijih pa: "Vedno imate ljudi, ki so zgoraj in ki so spodaj. Ali je to privilegij ali ni, je pa vprašanje."

"Prav je, da tisti, ki imamo boljše dohodke, damo del tudi družbi, ampak jaz bi pa rad vedel, koliko sem tej družbi dal," pa o informativnih izračunih, ki jih prinaša pokojninska reforma, pravi Šešok. "Morajo biti čisti računi, ker če ne bodo ljudje tega vedeli, ne bodo želeli več vplačevati." Minister Andrej Vizjak ob tem poudarja, da je prav to bistvo informativnega izračuna, saj si bomo tako, pravi, nalili čistega vina. "Čim prej se dogovorite o pokojninski reformi," pa pravi Vavpotič.

T. K. B.

Pogledi Slovenije, 20. september 2012
Pogledi Slovenije, 20. september 2012