"S smrtjo njenega veličanstva smo izgubili zgodovinsko osebnost, ki je simbolizirala trdnost in zaupanje," je ob izreku sožalja po smrti kraljice Elizabete II. zapisal predsednik republike Borut Pahor. Foto: Twitter Borut Pahor

Povabilo novega britanskega kralja Karla III. in članov kraljeve družine, da se udeleži pogrebnih slovesnosti to nedeljo in ponedeljek v Londonu, je predsedniku republike Borutu Pahorju izročila britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler.

Obenem sta se predsednik in veleposlanica dogovorila, da se v luči tradicionalnega zaznamovanja slovensko-britanskega prijateljstva, v okviru katerega je leta 2019 Slovenijo obiskal tudi britanski princ Edvard, preminuli monarhinji Elizabeti II. na primeren način pokloni tudi v Slovenija. Med ponedeljkovim pogrebom bo tako med 12. in 14. uro zastava pred predsedniško palačo spuščena na pol droga, so sporočili iz predsednikovega urada.

Sorodna novica Življenje kraljice Elizabete II.: od "zgolj" princese do ene najvplivnejših osebnosti modernega časa

"Kraljica Elizabeta II. je vladala Veliki Britaniji, a pripadala svetu. V evropski in svetovni povojni zgodovini je pustila neizbrisen pečat. S smrtjo njenega veličanstva smo izgubili zgodovinsko osebnost, ki je simbolizirala trdnost in zaupanje," je ob izreku sožalja po smrti kraljice zapisal predsednik Pahor. Dodal je, da je hvaležen, da je imel privilegij kraljico spoznati tudi v živo. Nazadnje sta se srečala v Buckinghamski palači leta 2019, ko je Pahorja kraljica sprejela v okviru njegovega uradnega obiska Velike Britanije.

Kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije Elizabeta II., je v 97. letu starosti po 70 letih vladanja umrla 8. septembra. Pogreb bo v ponedeljek v Londonu