Po Dežmanovem prepričanju so bili med žrtvami na Pohorju tudi ženske in otroci. Foto: EPA
Po Dežmanovem prepričanju so bili med žrtvami na Pohorju tudi ženske in otroci. Foto: EPA

Poleg članov iniciative in domačinov so se ob spominskem obeležju zbrali tudi študentje zgodovine z mariborske univerze. Zbrane je nagovoril predsednik vladne komisije za urejanje vprašanj prikritih povojnih grobišč Jože Dežman, ki se je zavzel za to, da bi areško območje vsaj začasno razglasili za spominski park.

Dežman je prepričan, da sodi območje vzhodno in zahodno od vrha Areha ter v smeri proti dolini v t. i. širši kompleks prikritih grobišč. Zbiranje dokazov, tudi pričevanj, kaže na to, da so bili med žrtvami tudi domačini, ljudje, ki so jih obtožili nemštva, in ljudje iz preostalih jugoslovanskih republik. Poboji naj bi se začeli leta 1945 in trajali do januarja 1946.

V Škofji Loki dela zaustavil dež
Komisijo za urejanje prikritih grobišč v Škofji Loki, ki je želela konec tedna nadaljevati delo, je ustavil dež. Ponovno naj bi začeli delati danes, bodo po morali najprj izčrpati vodo iz omenjenega vodnjaka, kjer naj bi bile skrite žrtve povojnih pobojev.

S komisijo sodelujejo arheologi, geologi in jamarji, saj delo poteka v globini. Po trditvah predsednika komisije Janeza Pintarja bodo nadaljevali delo, dokler ne pridejo do dna vodnjaka. Morebitni naleti snega naj dela ne bi ovirali, saj bi morali v tem primeru območje le zaščititi s streho.