Ministra sta poudarila, da državi z evropskimi sredstvi krepita prav primarni del zdravstva.

Poklukar in Mückstein sta ob tem izpostavila, da je za boljše črpanje evropskih sredstev potrebnega še več medsosedskega sodelovanja, so navedli na ministrstvu za zdravje.

"Eno od področij, na katerih bi lahko bolje sodelovali na ravni EU-ja, je tudi razvoj in izvajanje inovativnih rešitev na področju e-zdravja. Digitalne rešitve bodo poenostavile stalen razvoj kakovosti na različnih ravneh zdravstvenega sistema, oceno uspešnosti zdravstvenega sistema ter spremljanje količine in kakovosti zdravstvenih storitev," je povedal Poklukar.

Minister je poudaril, da čeprav so zdravstveni sistemi posameznih držav zrasli na različnih izhodiščih in se v marsičem razlikujejo, temeljijo na enakih vrednotah in se spopadajo z enakimi izzivi. V Sloveniji je zato opaziti veliko potrebo po medsebojnem učenju in sodelovanju z drugimi državami in zainteresiranimi deležniki. Takšno sodelovanje lahko pospeši procese, ki so potrebni za krepitev odpornosti naših zdravstvenih sistemov in njihove pripravljenosti na prihodnje pandemije, kar je tudi eden od ključnih izzivov, ki jih Slovenija obravnava med predsedovanjem Svetu EU-ja.

Na konferenci, ki sta jo med drugim organizirala Evropska komisija in avstrijsko ministrstvo za zdravje, sta sodelovala tudi romunska ministrica za zdravje Ioana Mihaila in predstavnik komisije v Avstriji Martin Selmayr.

Ta je poudaril, da epidemije še ni konec in da se še vedno učimo. Dve izkušnji smo sicer že pridobili. Prva je, da je močan zdravstveni sistem nujen in da so nujna tudi vlaganja vanj, druga pa, da je še kako pomembno dobro sodelovanje med državami, saj le tako lahko skupaj hitreje napredujejo, so navedli na ministrstvu.